Orasi imaju dvostruko veći nivo antioksidansa polifenola od svih orašastih proizvoda i tako pomažu telu u borbi protiv slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i uzrokuju bolesti, pokazalo je istraživanje na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Orašasti plodovi kao što su bademi, kikiriki, pistaći, lešnici i indijski orasi takođe su bogati nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i proteinima, ali naučnici upozoravaju da je problem što ih ljudi ne jedu dovoljno.

Pogledajte i Orasima protiv dijabetesa i srčanih bolesti

"Naša preporuka je da bi ljudi trebalo da pojedu sedam oraha dnevno", kaže vođa istraživanja Džo Vinson.

Prethodna istraživanja pokazala su da jedenje oraha smanjuje znakove starenje i štite od bolesti srca i nekih oblika raka. Nakon što je otkriveno da samo sedam oraha na dan pruža zaštitu od srčanih bolesti, orasi su odmah proglašeni superhranom.

Pogledajte i Makadamija orah za zdravo srce

Mnogi orašaste plodove već dugo smatraju najsavršenijom hranom u prirodi. Otkriveno je da od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najveći nivo antioksidanata. A kad se govori o hrani koja je zdrava za srce, orasi se nalaze među tri najzdravije namirnice.

Osim što su bogati antioksidantima, sadrže i zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Zato i ne čude brojna istraživanja koja pokazuju da redovno uzimanje oraha može da smanji rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.

Jedna od zanimljivosti jeste i da orah izgleda kao mali mozak, čak su bore i uvijanja baš kao i neo-korteks. Danas je poznato da orah pomaže u razvoju više od tridesetak neuro-transmitera za moždane funkcije.

Pogledajte i 10 dobrih razloga da jedete orahe

U najnovijem istraživanju naučnici sa Univerziteta Skranton u američkoj državi Pensilvanija analizirali su sadržaj antioksidanata u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistaćima, lešnicima, brazilskim orasima, pekan orasima i indijskim orasima.

Vođa studije doktor Džo Vinson je rekao: 

"Orasi su rangirani iznad kikirikija, badema, pekan oraha, pistaća i drugih plodova. Šaka oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidanata nego ista količina bilo kog drugog orašastog ploda. Nažalost, ljudi baš ne jedu puno oraha. Naše istraživanje ukazuje da u sklopu zdrave ishrane treba jesti više oraha."

Pogledajte i Preparati od oraha za lepšu kožu, kosu i nokte

Tim doktora Vinsona je otkrio da su osim po količini antioksidanata orasi superiorniji i po jačini antioksidanata koje sadrže. Oni koji se nalaze u orasima su 15 puta snažniji od vitamina E koji je na glasu kao vrlo snažan antioksidant.

Naučnici ističu da je prednost oraha to što ih ljudi jedu neobrađene jer su upravo u tom obliku oni i najefikasniji. Sve druge malverzacije s orasima poput pečenja, umanjiće njihovu efikasnost. Ali, mnogi ljudi izbegavaju orahe jer misle da su masni i da goje. Međutim, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti koje ne začepljuju krvne sudove kao zasićene masti. Ako jedete orahe nećete da se ugojite, osim toga mogli biste i da smršate jer oni izazivaju osećaj zasićenosti.

Pogledajte i Orasi u službi lepote i zdravlja

"Sedam oraha na dan je idealna količina kako bismo dobili maksimalnu korist od njih", dodao je doktor Vinson.

Orahovo jezgro najviše sadrži ulja (55-65%), zatim visokovrednih belančevina (15%) i isto toliko ugljenih hidrata, a bogato je i kalijumom, magnezijumom, fosforom, gvožđem i vitaminima B i C. List oraha sadrži čvrsto ulje žućkaste boje, tanin, kiseline i materije ljutog i gorkog ukusa.

Pošto sadrži neraspadnute lekovite sastojke, od orahovog lišća mogu da se prave sirupi, ekstrakti i slični preparati. Lišće je najbolje da se upotrebi dok je zeleno i sveže.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor:  Haber.ba