Tokom prve analize naučnici iz Kanade su pregledali 12 kliničkih ispitivanja koja upoređuju efekat konzumacije ili izbegavanje orašastih plodova u ishrani kod osoba sa dijabetesom.
Otkriveno je da konzumacija orašastih plodova dva puta dnevno znatno regulišu nivo šećera u krvi.
Tokom druge analize, učestvovalo je čak 2.226 ljudi koji imaju srčanih oboljenja, dijabetesa ili su preživeli šlog.
Pogledajte i Namirnice koje čuvaju zdravlje ženama
Utvrđeno je da su oni koji jedu više oraha u znatno boljem zdravstvenom stanju od onih koji to ne čine.
Konzumacijom oraha reguliše se ne samo nivo šećera u krvi, već i trigliceridi.
Inače, iako orašasti plodovi sadrže dosta kalorija i masti, a učesnici ovih ispitivanja su jeli skoro pola šolje na dan, oni se nisu uopšte gojili.
Eksperti veruju kako kombinacija zdravih masti, antioksidanata i minerala u orasima, lešnicima, badeima i drugim orašastim plodovima, mogu izuzetno da poboljšaju vaše zdravlje, piše womenshealthmag.com.
Evo još jednog razloga da češće uživate u hrskavim plodovima.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus