Sok od zove nas uvek podseti na detinjstvo, na bakinu rustičnu kuhinju i starinske đakonije koje je samo ona, specijalno za nas, umela da pripremi - bilo da je reč o vanilicama, gurabijama ili pak, voćnom soku na razblaživanje koji se danas retko sprema...
Iako se zova obično vezuje za pripremu sokova postoje i brojni recepti za kolače, kao što je na primer rolada od ovog voća, pa i zimnicu - predlažemo vam da obavezno probate džem od zove, oduševiće vas! Recepti za sok od zove obično imaju i najznačen broj cvetova koji se koristi u pripremi, negde je to 50, negde manje, a ako do sada niste probali sok od zove 40 cvetova sa đumbirom, predlažemo da obavezno probate!
Sastojci:
- 40 cvetova zove
- 3 litre vode
- 2,5 kg šećera
- 50 g limunske kiseline
- 3-4 limuna
- 100 g svežeg đumbira
Recept za sok od zove 40 cvetova sa đumbirom
Priprema cvetova
Dobro operite cvetove zove kako biste uklonili prljavštinu i potencijalno sitne bubice. Nežno ih isperite i ostavite da se malo prosuše. Limun dobro operite, isecite na kolutove ili sitno naseckajte. Đumbir oljuštite i narežite na tanke kriške. I jedno i drugo dodajte u veliku staklenu ili plastičnu posudu. Dodajte oprane cvetove zove preko limuna i đumbira u posudu.
Priprema sirupa
Prokuvajte vodu u velikom loncu, dodajte šećer i mešajte dok se potpuno ne rastopi. Sklonite sa vatre i dodajte limunsku kiselinu, pa dobro promešajte. Vrućim sirupom prelijte cvetove zove, limun i đumbir u posudi. Promešajte sve zajedno. Pokrijte posudu i ostavite da stoji na hladnom i tamnom mestu 24 do 48 sati. Povremeno promešajte kako bi se arome dobro pomešale.
Ceđenje i flaširanje
Nakon što je sok odstajao, procedite ga kroz gustu gazu ili čistu krpu kako biste uklonili cvetove, limun i đumbir. Dobro procedite kako biste dobili što bistriji sok. Sipajte sok u sterilisane boce.
Čuvanje soka
Čuvajte na hladnom i tamnom mestu ili u frižideru. Sok od zove sa đumbirom služite hladan, idealno sa kockicama leda. Bonus je što će đumbir ovom soku dati prijatnu svežinu i zanimljivu aromu!
StvarUkusa/M.G.
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom