Sok od cvekle savršen je izbor za prirodno jačanje imuniteta. Naročito sa početkom jeseni i sezonom prehlada, neophodan je češći unos namirnica koje obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima poputcvekle. Možete je ubaciti u salate, slane rolate i slane torte, ali je brži i jednostavniji način da napravite sok od cvekle na razmućivanje koji možete piti kada god želite. Zahvaljujući vanilinom šećeru biće još ukusniji.
- Sastojci:
- 2 kg cvekle
- 3 kg šećera
- 3 kesice vanilin šećera
- 3 kesice limuntusa (limunske kiseline)
Priprema:
Cvekle operite, oljuštite, a potom izrežite na kolutove. Šerpu napunite sa 3 litara hladne vode,pa kuvajte dok ne proključa, smanjite temperaturu i kuvajte još otpilike 30 minuta. Sklonite sa šporeta, pa izvadite cveklu. U šerpu dodajte šećer, pa mešajte dok se ne istopi. Na kraju dodajte vanilin šećer i limuntus, mešajući dok se sastojci ne sjedine. U oprane i sterilisane staklene flaše sipajte vruć sok i dobro ih zatvorite. Nakon što se sok ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga stavite u frižider. Od date količine dobićete nekoliko litara soka koji možete razmutiti po želji.
BONUS VIDEO
Izvor: Stvar Ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem