Napravite sok od cvekle i spremni dočekajte hladne dane.
Sok od cvekle za zimu
Sastojci:
1 kg cvekle
1 kg šećera
1 l vode
1 limuntus
Priprema:
Cvekle oljuštite, potom izrendate na krupno rende. Rendanu cveklu preručite u odgovarajuću šerpu, pa prelijte sa litrom vode, i stavite da se kuva na umerenoj temperaturi. Od trenutka kada voda počne da vri, kuvajte još 20 minuta, koliko će biti dovoljno da cvekla omekne.
Sklonite sa ringle i ostavite da se prohladi. Nakon nekih 10 minuta procedite kroz gustu gazu. U čisti sok od cvekle sada dodajte šećer, pa dobro promešajte, i vratite na ringlu da prokuva još jednom. Čim provri i šećer se otopi, sklonite sa ringle, pa dodajte limuntus i još jednom dobro promešajte sok.
Topao sok sipajte u tople, sterilisane flaše, pa dobro zatvorite. Umotajte u debelo ćebe ili šta vam je pri ruci, pa ostavite da se tako umotane flaše, odnosno sok, ohladi na dnevnoj temperaturi. Ovaj korak je bitan, jer je postepeno hladjene poželjno ukoliko želite da sok potraje više meseci. Nakon što se sok skroz ohladi, odložite na hladnije i tamnije mesto i tamo čuvajte.
*Ovakvim načinom pripreme, zapravo se dobija sirup od cvekle, koji kasnije rastvarate sa vodom. Umesto belog šećera, možete dodati smeđi šećer koji je nutritivno bogatiji. Možda ovaj izbor nije najbolji kada je u pitanju sok od cvekle, ali je šećer bitan radi konzerviranja. I dalje je ovako pripremljen sok daleko zdraviji od kupovnih.
Sok od cvekle i limuna
Sastojci:
500 g cvekle
500 g limuna
2 l vode
1 kg smeđeg šećera
Priprema:
Cveklu lepo očistite, pa oljuštite. Limun dobro operite, najbolje mešavinom sode i vode kako bi se skinula sva prljavština sa kore. Ukoliko imate organski limun, onda ga samo dobro operite pod mlazom hladne vode. Pripremljenu cveklu i limun, sa sve korom, sameljite uz pomoć blendera, mašinice za meso ili štapnog miksera.
Dobijenu kašu od cvekle i limuna prelijte sa 2 litre vode, promešajte, pa ostavite da odstoje poklopljeni preko noći. Ukoliko radite preko dana, onda ostavite da odstoje izmedju 6 i 10 sati.
Sutradan, smesu procedite kroz gustu gazu, tako da dobijete čisti sok. U taj sok sada dodajte šećer, pa mešajte nekoliko minuta da se sav šećer otopi. Ako se šećer sporije otapa, ostavite na nekoliko sati da se sam otopi, ali uz povremeno mešanje da bi se proces ubrzao.
Kada se šećer otopi, sok je spreman. Sipajte ga u čiste, tople, sterilisane flaše, pa dobro zatvorite. Odložite u frižider i tamo čuvajte dok ne potrošite svu količinu.
*Ovako pripremljen sok, bez kuvanja, može da stoji u frižideru ne duže od nedelju dana. Iako se dodaje šećer i limun, sok od cvekle pripremljen na ovakav način ne može se čuvati za zimu. Ipak, potrajaće kroz nedelju dana, što je sasvim dovoljno da ne morate svaki dan da pripremate novi. Sok se takođe rastavara sa vodom, pa, ukoliko vam je dve litre soka mnogo za nedelju dana, smanjite količinu sastojaka, srazmerno, pa pripremite manju količinu. Ili, veću, ukoliko je vaša porodica višečlana.
Sok od cvekle i šargarepe
Sastojci:
1 veća cvekla
1 veća šargarepa
1 pomorandža
1 kašičica meda
Priprema:
Cveklu i šargarepu očistite, a pomorandžu ocedite, pa pomešajte u blenderu i izmiksajte. Pomorandža će fino zasladiti sok i neutralisaće jak ukus cvekle, a za još slađi ukus dodajte malu kašičicu meda u sok i dobro promešajte.
Takodje, ukoliko vam smeta pulpa, sok pre konzumiranja procedite i tako popijte. Ipak, u pulpi se nalaze nutrijenti, pa se potrudite da sok popijete zajedno sa njom. Ako vam se nikako ne dopada taj ukus, onda pulpu iskoristite za pripremu neke salate, odnosno kao dodatak salati.
*Osim pomorandže, za pripremu soka možete da iskoristite i neko drugo voće ili povrće po ukusu, ali i ne morate – možete sok pripremiti samo od cvekle i šargarepe ako vam se tako dopada.
Sok od cvekle i jabuke
Sastojci:
1 cvekla
1 zelena jabuka
1 šaka spanaća
1 kašičica meda
Priprema:
Ovo je prava vitaminska bomba, i ne samo vitaminska. U ovom soku nalaze se svi bitni nutrijenti koji će nahraniti vaš organizam i dati vam energije za čitav dan! Zato je ovaj smuti odličan izbor za doručak.
Cveklu oljuštite, a jabuku samo dobro operite ukoliko je organska, jer je poželjno iskoristiti koru. Ako nije organska, onda je ipak oljuštite. Ubacite u blender, dodajte šaku spanaća i med pa izblendirajte, i sok je spreman.
*Umesto spanaća, naravno, možete dodati neko drugo zeleno povrće, a možete dodati i orašasto voće poput badema, indijskog oraha i slično. Njih možete dodati ma koji god smuti da je u pitanju, uvek će samo podići njegovu vrednost i ukus. Umesto zelene jabuke možete da iskoristite neku slađu, ukoliko tako više volite. Još možete dodati neko sladunjavo voće.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem