Nekada su naše bake čim krene proleće odlazile da beru cvetove zove, kako bi spremile jedan od najlepših sokova. Osim osvežavajućeg ukusa i prelepog mirisa, ovaj napitak je i izuzetno zdrav. Cvetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C, a takođe sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C. Mnoge domaćice i dan danas prave sok od zove, a u nastavku teksta pročitajte i najlakši recept.
- Sastojci:
- 50 cvetova zove
- 6 l vode
- 2,5 kg šećera
- 8 limuna
Priprema:
Cvetove zove dobro operite i potopite u hladnu vodu. Ostavite da odstoje 24 sata, pa procedite. Zatim stavite cveće u šerpu, pa sipajte vodu, šećer, i sok od 8 limuna. Kuvajte dok ne krene da ključa i dok se šećer ne istopi. Nakon toga isključite i ostavite da se ohladi. Ponovo procedite kroz čistu gazu, pa sipajte u sterilisane flaše i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Izvor: Stvar ukusa
Slatki đevreći koji mirišu na cimet
Hrskava piletina u pohu od krekera
Kruna od lisnatog testa sa spanaćem i kozijim sirom
Kolač sa keksom, kokosom i čokoladom kao iz poslastičarnice
Prolećna salata od šargarepe i suvog grožđa