Stara fabrika duvana u Rovinju od 19. do 21. aprila postat će centar događanja i okupljalište svih zaljubljenika u gastronomiju, bez obzira da li su hrana i piće njihov poziv, posao ili strast. Ovogodišnje izdanje Weekend Food Festivala donosi putovanje kroz okuse i mirise istarskih delicija koje vodi gastro virtuoz Jeffrey Vella, korporativni kulinarski direktor Maistre čiji specijaliteti već godinama očaravaju nepca u restoranu Cap Aureo koji se nalazi u Grand Park Hotelu u Rovinju. Ali priča se ne zaustavlja samo na granicama Istre, ona tek počinje tamo!

Festival, čiji će domaćini biti najprestižnija gastro i eno imena regiona, otkriće tajne brojnih uspešnih priča, među kojima je i priča jednog od najistaknutijih regionalnih poslovnih lidera, legendarnog vlasnika makedonske vinarije Tikveš Svetozara Janevskog.

O svom gastronomskom putovanju u Rovinju govoriće chef Matija Bogdan, izvršni kuvar grupe Aminess i chef Ante Udovičić, vrhunski kuvar i poznato TV lice. Zašto ignorišemo značaj dobrih tradicionalnih restorana tema je o kojoj će govoriti chef David Skoko, Vesna Miletić iz legendarnog zagrebačkog restorana Tač i jedan od najcenjenijih hrvatskih kuvara Hrvoje Zirojević, dok će Šime Gligora, direktor Sirane Gligore s otoka Paga, govoriće o tome da li domaća kuhinja postaje turistička atrakcija i kako kvalitetno pozicionirati autohtone, domaće proizvode zajedno sa ostalim učesnicima panela „Lokalna kuhinja kao turistička atrakcija“.
Jorg Zupan, slovenački kuvar koji je prošle godine zatvorio restoran sa Michelin zvezdom i otvorio novi AFTR bistro, dolazi u staru fabriku duvana iz Ljubljane, što je pravo osveženje na slovenačkoj kulinarskoj sceni. Na panelu, u razgovoru sa Gašperom Puhanom, potpredsednikom Evropske asocijacije JRE, i Gregom Repovžem, vlasnikom Repovža, otkriće tajnu slovenačke kulinarske scene. Osim slovenačkog, Weekend Food Festival će se dotaknuti i recepta za uspeh beogradske gastronomske scene, o čemu će govoriti Goran Kovačević, Atoll Hotel Management, Dimitrije Acevski, izvršni kuvar u grupi Karisma Hotels & Resorts , Aleksandar Vasiljević, generalni direktor hotela Hilton i Saša Pejić, generalni direktor BK Restaurant Group, u čijem sastavu je i popularni restoran Lafayette.

Iz Srbije u Rovinj stiže i Nevena Veselinović, nutricionista i osnivač jedinstvenog Veganluk održivog koncepta života i ishrane i pionir u popularizaciji kompletne biljne ishrane. Dodatnu zanimljivost o ovoj stručnjakinji za biljnu ishranu otkriva citat na njenom sajtu: „Recite reč Veganluk, ako se nađete u situaciji, u polufinalu teniskog turnira u Vimbldonu, i videćete koliko će se ljudi okrenuti prema tebi i nasmejati se...“ . Zašto? Otkrijte u Rovinju.

Weekend Food Festival nastavlja da se širi!

Zamislite kako je biti Nemac u Turskoj. Ta je priča najpoznatija Maksimilijanu J.V. Thomae, osnivač moderne turske kuhinje. Svoju karijeru u Turskoj gradi već 25 godina, svakodnevno opčinjen raznolikošću turskih ukusa i mirisa. Maksimilijan danas nije samo jedan od najpoznatijih kuvara u Turskoj, već i u svojoj rodnoj Nemačkoj, a u Rovinj stiže da otkrije tajne turske kuhinje.

Međutim, Weekend Food Festival ne čine samo uspešna imena sa lokalne i regionalne gastronomske scene. Weekend Food Festival je putovanje kroz raznovrsnu hranu na Weekend Food Market-u, koje će okupiti brojne ugostitelje, a posetioci će imati slobodan ulaz da uživaju u jedinstvenoj ponudi i promociji domaćih i internacionalnih jela. Odlične radionice, poput one Ante Pižića i Alena Bibicha, koji će pripremiti pravi skradinski rižoto, samo su dio kulinarskog spektakla koji se očekuje na ovogodišnjem Weekend Food Festivalu.

Ceo program možete pronaći na zvaničnom sajtu Weekend Food Festivala, gde nabavite i karte, jer vam omogućavaju da slušate predavanja i učestvujete u panelima i radionicama. Sve vesti možete pratiti na zvaničnim Facebook i Instagram kanalima.
Vidimo se u Rovinju od 19. do 21. aprila!

WFF Nevena Veselinović, WFF Svetozar Janevski-Tikves WFF