Masnoća, hrana, sapun, kosa, tekstilna vlakna – sve ovo i još mnogo toga nalazi se u našim odvodima i uzrokuje začepljenja koja nam često stvaraju probleme. Začepljenja se najčešće nalaze dublje u cevima, na mestima koja nisu dostupna "golim rukama" pa nam u sanaciji treba pomoć sredstava za odčepljivanje.

Za čistač odvoda vam je potrebno:

100 g sode

100 g soli

1 litar vrele vode

Pogledajte i Rešite problem zapušene sudopere uz samo 2 sastojka

Priprema:

Za početak skinite zaštitnu mrežicu iz sudopera ili lavaboa i odstranite eventualne ostatke hrane i druge nečistoće (poput dlačica) vidljive oku. Pomešajte sodu i so, ubacite u odvodnu cev koju želite da očistite. Zatim sipajte vrelu vodu i pustite mešavinu da odstoji sat vremena. Nakon toga isperite mlazom vode iz slavine. Odmah bi trebalo da primetite promenu u oticanju vode.

Savet

1. Ako je odvod još uvek začepljen, ubacite u cev šolju sode i zatim prelijte šoljom sirćeta i ostavite preko noći. Ujutro prelijte s litrom vrele vode.

Pogledajte i Kako da očistite odvod bez upotrebe hemikalija

2. Napunite lavabo, sudoperu ili kadu vodom. Količina mora biti dovoljna da potpuno prekrije gumenu "kapicu" alatke za odčepljivanje. Ispod gume tj. unutar nje obavezno mora biti vode. Zatim njom prekrijte otvor odvoda i naglim pokretima povlačite alatku prema gore minimalno pola minuta. Kada primetite da voda otiče još jednom ponovite isti postupak kako biste potpuno uklonili začepljenje.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa

Izvor: Zadovoljna