Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su žumanca dobra za ljudsko zdravlje ili nisu?

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Istraživanja su otkrila odgovor na večitu polemiku: Jesu li žumanca uzročnici povišenog holesterola ili nisu?

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje, izreka je koju smo svi čuli više puta tokom života.

Ipak kad su jaja, odnosno žumanca u pitanju večno se vode polemike jesu li zaista dobra za ljudsko zdravlje ili nisu.

Mnogi izbegavaju žumanca jer se veruje da ona dižu nivo holesterola u krvi, ali da li je to zaista tačno?

Pročitajte i Da li je jaje s jarkim žumancetom zdravije?

Pre oko 50 godina naučnici su otkrili da je povišen holesterol jedan od glavnih uzročnika srčanih obolenja i otada traje hajka na sve namirnice koje u sebi sadrže holesterol, među kojima su i žumanca u kojima ima oko 185 miligrama holesterola po jajetu.

Upravo iz tog razloga možete naići na savete da jedete samo belanca, a žumanca izbegavate što je više moguće.

Pretpostavke da su žumanca loša po zdravlje su došla od otkrića koja govore da dijetetski holesterol povećava holesterol u krvi, ali najnovija istraživanja pokazuju suprotno.

Ljudski organizam ima mnoštvo načina na koje se bori protiv holesterola prirodnim putem, odnosno reguliše nivo holesterola u krvi. Jedno je sigurno, mnoga istraživanja su pokazala da što više jedemo hranu bogatu holesterolom to jetra istog proizvodi mnogo manje, a ako jedete manje hrane koja je bogata holesterolom, tada će jetra proizvoditi više holesterola.

Sve do ove godine vlada Sjedinjenih Američkih Država je savetovala građanima da unose što manje holesterola, ne više od 300 miligrama dnevno, sve dok nisu stigli rezultati poslednjih istraživanja, koja bacaju sasvim drugačije svetlo na celu situaciju.

Pročitajte i Kako da ispržite savršeno jaje na oko

Da li konzumiranjem žumanaca povećavamo rizik od raznih obolenja?

Iako se decenijama veruje da žumanca povećavaju rizik od srčanih obolenja i dijabetesa najnovija istraživanja kažu da jedno ili dva jajeta dnevno neće napraviti nikakvu razliku i neće povećati taj rizik te da ih možemo jesti bez bojazni.

U istoj studiji objavljeno je da konzumiranjem jaja, odnosno žumanaca poboljšavamo senzitivnost na insulin i to bolje nego kad bi jeli samo belanca, a postoje i studije u kojima se tvrdi da konzumiranjem celih jaja poboljšavamo, ne slabimo zdravlje srca i krvnih sudova.

S druge strane, naučnici su otkrili da postoji veza između holesterola i dijabetesa tipa 2, ali ne i direktno žumanaca, ali bi ljudi koji imaju dijabetes ili pred dijabetes trebalo da smanje njihovu konzumaciju predostrožnosti radi i ne bi trebalo da uzimaju više od 200 miligrama dijetetskog holesterola dnevno što je ekvivalent jednom celom jajetu.

Pročitajte i 8 zanimljivih činjenica o jajima

Lekovita svojstva žumanaca

Ako koristite samo belanca nećete uneti dovoljno vitamina i minerala u organizam. Evo nekoliko lekovitih svojstava žumanaca i ujedno nekoliko dobrih razloga zašto bi trebalo da ih jedete:

- Žumanca sadrže omega 3 masne kiseline.

- Odličan su izvor vitamina A, D, E i K.

- Žumanca sadrže više vitamina B12 i folata od belanaca.

- Žumanca sadrže lutein i zeaksantin, nutrijent koji poboljšava zdravlje očiju.

- Kolin je nutrijent koji se nalazi u žumancima, a poznato je da poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici -  Stvar ukusa

Izvor: lifepressmagazin.com

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti