Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, beli luk, ulje i so, do “bogatijih” ajvara s dodatkom patlidžanima, ljutim papričicama, paradajzom, začinskim biljem...
Pogledajte i 9 recepata za savršenu zimnicu
Danas vam donosimo recept za najukusniji domaći ajvar.
Sastojci (za otprilike 4,5 kg ajvara):
10 kg crvene paprike
3 kg patlidžana
2-4 ljuta feferona (po ukusu)
2-3 kašike alkoholnog sirćeta
1-2 glavice belog luka
1 l + 2 dcl suncokretovog ulja
so po ukusu - otprilike 5 kašika, ali ne preterujte, postupno dodajte so i pri svakom dodavanju probajte
Pogledajte i Džejmi Oliver: Recept za domaće ćevape i ajvar
Priprema:
Paprike operite i dobro osušite (po potrebi ih možete obrisati). Pecite ih u rerni na 225 stepeni (na rešetki ili velikom limu) ili na roštilju, dok kožica ne porumeni i počne se odvajati od paprike.
Izvadite paprike iz rerne i pokrijte ih suvom čistom krpom, da bi se kožica kasnije lakše odvajala. Ostavite ih pokrivene otprilike pola sata, dok se ne ohlade. Potom paprike ogulite i očistite od semenki i peteljki.
U međuvremenu počnite da pečete patlidžane na istoj temperaturi kao i papriku. Zavisno od veličine peku se 30-40 minuta. Kad se ohlade, ogulite im kožu, pa ih zajedno s paprikom sameljite u mašini za mlevenje mesa ili u blenderu.
U velikoj posudi zagrejte 1 l ulja, pa dodajte smesu paprike i patlidžana. Kuvajte 2-3 sata na umerenoj vatri uz stalno mešanje, dok ajvar ne dobije gustoću kakvu želite. Pred kraj dodajte začine po želji.
Pogledajte i Ajvar sa šargarepom
Za spremanje ajvara najpraktičnije su tegle s poklopcima na navoj. Prethodno oprane i osušene tegle i poklopce sterilizujte u rerni - zagrejte je na 100° C, a oprane i suve tegle i poklopce ostavite u rerni 15-20 minuta. Nakon toga tegle odmah napunite vrućim ajvarom, a na vrhu ostavite prazan prostor otprilike 1 cm.
U posebnoj posudi ugrejte još 2 dl ulja, pa svaku teglu ajvara prelijte vrelim uljem, toliko da prekrije ajvar i da nema dotoka vazduha u smesu.
Poklopcima zatvorite tegle , pa ih zamotajte u stolnjak ili ćebe, stavite u kartonsku kutiju i ostavite da se postupno ohlade. Nakon 24 sata ajvar možete odložiti na hladnom i tamnom mestu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: ordinacija.vecernji.hr
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem