Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sočna riznica vitamina: Evo zašto moramo da imamo bundevu u jesenjem jelovniku

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Zahvaljujući beta-karotenu, ova namirnica predstavlja snažan antioksidans i štiti oko od katarakte.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Sa obiljem hranljivih i lekovitih sastojaka bundeva je nezaobilazna namirnica u jesenjem jelovniku. Izuzetno je bogata vitaminom A, koji je važan za zdravlje očiju, pogotovo mrežnjače. Zahvaljujući beta-karotenu, ova namirnica predstavlja snažan antioksidans i štiti oko od katarakte.

PROČITAJTE JOŠ: 8 dobrih razloga da jedete bundevu

Bundeva sadrži 90 odsto vode, zbog čega je idealna za sve koji žele da smršaju, a pritom ne uskraćuju organizam za minerale i vitamine. Tamnožuta vrsta sadrži i specifičnu kiselinu koja deluje protiv kancerogenih ćelija.

PROČITAJTE JOŠ: 6 recepata za jela sa bundevom

Semenke su takođe vrlo hranljive. Sadrže 20 odsto proteina najboljeg kvaliteta, mnogo celuloze koja regulišu rad organa za varenje i dobar su izvor kalijuma, minerala koji je važan za metabolizam, ravnotežu tečnosti u organizmu, srce, krvne sudove i nervni sistem.

Izvor: Novosti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti