Sa obiljem hranljivih i lekovitih sastojaka bundeva je nezaobilazna namirnica u jesenjem jelovniku. Izuzetno je bogata vitaminom A, koji je važan za zdravlje očiju, pogotovo mrežnjače. Zahvaljujući beta-karotenu, ova namirnica predstavlja snažan antioksidans i štiti oko od katarakte.
PROČITAJTE JOŠ: 8 dobrih razloga da jedete bundevu
Bundeva sadrži 90 odsto vode, zbog čega je idealna za sve koji žele da smršaju, a pritom ne uskraćuju organizam za minerale i vitamine. Tamnožuta vrsta sadrži i specifičnu kiselinu koja deluje protiv kancerogenih ćelija.
PROČITAJTE JOŠ: 6 recepata za jela sa bundevom
Semenke su takođe vrlo hranljive. Sadrže 20 odsto proteina najboljeg kvaliteta, mnogo celuloze koja regulišu rad organa za varenje i dobar su izvor kalijuma, minerala koji je važan za metabolizam, ravnotežu tečnosti u organizmu, srce, krvne sudove i nervni sistem.
Izvor: Novosti
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem