Uobičajena je praksa da se sa mršavljenjem kreće leti, dok se zimi manje razmišlja o liniji. To je razumljivo s obzirom da u hladnijim periodima manje izlažemo svoje telo javnosti, ali ako posmatramo sa stanovišta utroška energije lakše je mršaviti zimi.

PROČITAJTE JOŠ: Domaći napitak od đumbira i krastavca za mršavljenje

Bazalni metabolizam predstavlja najmanju količinu energije koja je potrebna da bi se telo i njegove organske funkcije održali u životu u stanju apsolutnog mirovanja, posta i na konstantnoj temperaturi.

Dok povećanje spoljne temperature preko 30 stepeni uzrokuje blago ubrzanje bazalnog metabolizma, pad temperature (ispod 15 stepeni) izaziva značajnije ubrzanje bazalnog metabolizma.

Dakle, dobar deo kalorijskog utroška telo koristi da bi održalo idealnu temperaturu od 37 stepeni. Zbog toga je ishrana naroda koji žive u hladnim krajevima bogata mastima i vrlo kalorična. Dovoljno je povećanje kalorijskog unosa za oko 10% da bi se nadoknadio pad spoljašnje temperature. Iz toga razloga treba  iskoristiti što je bolje moguće hladnija godišnja doba poput jeseni i zime da bi se skinuli suvišni kilogrami. Ne treba da čekamo proleće ili leto da bismo se vratili u formu, jer tada toplo vreme otežava i usporava proces mršavljenja.

PROČITAJTE JOŠ: Zauvek vitka linija: 10 zlatnih pravila ishrane

Zimi je preporučljivo jesti čorbe od povrća i mahunarki, proteinske obroke i piti čajeve. Da bi se izbegle bolesti respiratornog sistema, korisno je piti sok od ceđene pomorandže i jesti sezonsko povrće, koje je izvor vitamina i mineralnih soli. Ne treba preskakati doručak, jer upravo tada možete sebi dopustiti da uživate u umerenoj količini slatkiša.

Ne smemo zaboraviti proteine koji su značajni za imuni sistem. Pored onih životinjskog porekla, bitni su i biljni proteini.

Dakle, aktivirajte svoj organizam i tokom jeseni i zime i ne čekajte tople dane da se vratite u formu i izgubite suvišne kilograme. Iskoristite sve pogodnosti hladnih dana i smršajte uz manje napora.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Mrsavljenje