Često smo zbunjeni vrstama pirinča na tržištu, kao i time u kojim situacijama je prikladno koristiti basmati ili jasmin pirinač, piše Sensa. Evo nekoliko pojašnjenja kako biste uvek znali za koji pirinač da se odlučite.

U prvu grupu pirinča dugog zrna spadaju basmati i jasmin pirinač.

Basmati je dominantan u indijskoj i pakistanskoj kuhinji, ima blago orašastu aromu i mora da se potapa u vodu bar pola sata pre kuvanja. Jasmin pirinač je deo tradicionalne tajlandske kuhinje i očaraće vas nežnom cvetnom aromom. Pre kuvanja ga treba isprati kako bi se skinuo višak skroba.

PROČITAJTE JOŠ: 6 neuobičajenih upotreba pirinča

Od pirinča srednjeg zrna izdvaja se japanski pirinač koji ima dosta skroba i zato je dosta lepljiv, što je zgodno posebno zbog korišćenja štapića prilikom obroka. Arborio pirinač je pirinač kratkog zrna i koristi se za pripremu rižota jer sadrži visok udeo amilopektina, vrste skroba koja i omogućava rižotu da bude divan i kremast.

Naš kočanski pirinač spada u ovu grupu pirinča koja ima dosta skroba, te je pogodan za rižota i sutlijaše. Za jela za koja vam je neophodno da svako zrno ostane za sebe koristite basmati ili jasmin pirinač.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/