Salmonela je jedan od najčešćih uzročnika trovanja hranom. Najpre se nalazi u crevima životinja, posebno svinje.

Izmenjena boja namirnica i namirnice kojima je rok istekao, nikako se ne trebaju konzumirati. Zatim, hrana koja je povučena iz proizvodnje kao i informacije o eventualnoj epidemiji.

Svaki sirovi ili termički neobrađen proizvod nosi rizik od zaraze salmonelom. Naročito ako u to spada meso, nepasterizovani mlečni proizvosi poput, mleka i sira, jaja, ali i morski plodovi.

Pročitajte i Kako sprečiti trovanje hranom

Koi su siptomi zaraze salmonelom?

Može biti prisutna u digestivnom traktu, a ne ispoljavati neke jače simptome. Ipak, obično uzrokuje mučninu, povraćanje i dijareju.

Neretko je telesna temperatura znatno povišena.

Ostali simptomi uključuju glavobolju, malaksalost, grčeve u stomaku, gubitak apetita. Vreme inkubacije počinje od 12 do 72 sata nakon infekcije, a traju 4 do 7 dana.

Kako se tretira infekcija?

Obično se trovanje salmonelom ne tretira medikamentima. Preporučuje se obilan unos tečnosti da bi se organizam rehidrirao.

Ipak, postoje slučajevi koi iziskuju medicinski tretman i to u slučaju da bolest traje duže od 7 dana, ukoliko je imuni sistem već oslabljen, krvave stolice i visoko povišene telesne temperature.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/