Proteini se dele na proteine životinjskog i biljnog porekla. Zaduženi su za stvaranej enzima, mišića, hormona i drugih tkiva vitalnog značaja u našem telu.
Izvori proteina životinjskog porekla nalaze se u mesu, ribi, mlačnim proizvodima, jajima, a od biljnoh proteina bogate su mahunarke, žitarice, orašasti plodovi, smenke i soja.
Oni su neophodni, kao što smo naveli, za funkciju našeg tela i organizma, tako su zaduženi za pospešivanje kolagena, elastina i keratina što je bitno za usporavanje procesa starenja, nokte, kožu i kosu.
Pročitajte koji su simptomi nedostatka proteina.
Proteini su takođe zaduženi za dobijanje rezervne energije tela.
Dokazano je da su proteinske dijete, one u kojima je unos uglejnih hidrata ograničen ili u potpunosti eliminisan, jesu delotvornije i efikasnije i daju brže rezultate.
Ako vodite računa o svom zdravlju, pa i izgledu, obratite pažnju na dovoljan unos proteina na dnevnom nivou.
Pročitajte koje su namirnice najbolji izvor proteina.
Balansirajte ugljene hidrate sa proteinima. Neka vaš izbor proteina bude zdrav, jer neki od njih su puni nezdravih masnoća. Riba i piletina je najbolji izbor. Izbegavajte masne delove mesa.
Od mlečnih proizvoda birajte takođe one sa manjim procentom masnoće.
mahunarke neka uvek budu deo alternative za unos proteina.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama- Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?
*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom