Turska mozaik torta postala je nezaobilazan deo njihove tradicionalne kuhinje, sa kojom se uglavnom završava svaki porodični ručak. Ovaj desert pored toga što lepo izgleda, pravi se veoma lako, a što je najbolje od svega ne mora da se peče.
Glavni sastojak je čokolada i gotovo da nema turske domaćice koja nema svoju verziju recepta, a vi možete da se igrate ukusima, pa da dodajete sastojke kao što su žele bombone, kandirano voće ili orašaste plodove po ukusu.
Sastojci:
- 150 g čokoladnih mrvica ili čokolade
- 200 ml slatke pavlake
- 150 ml mleka
- 300 g keksa
- 3 kašike istopljenog putera
- 4 kašike kakao praha
- 80 g lešnika
- 80 g pistaća
Za glazuru:
- 120 g čokolade
Priprema:
Slatku pavlaku zagrejte da bude vruća, pa njom prelijte čokoladne mrvice i mešajte dok se ne rastope. Dodajte rastopljeni puter, mleko i kakao prah, pa sve izmešajte da se sjedini. Keks grubo izlomite rukama u dublju činiju, dodajte cele lešnike i pistaće, pa sve prelijte čokoladom. Na prijanjajuću foliju istresite dobijenu smesu, zamotajte i rukama oblikujte rolat ili pravougaonik. Ostavite u zamrzivaču na sat vremena da se stegne. Čokoladu rastopite na pari ili u šerpici, pa sa njom prelijte kolač. Ostavite u frižideru na pola sata da se glazura stegne. Nakon toga secite na parčiće željene veličine i služite.
Izvor: Stvar ukusa
*KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE!