TURSKA MOZAIK TORTA S LEŠNICIMA: Sve sastojke samo pomešate, a topi se pri svakom zalogaju (VIDEO)

Turska mozaik torta pravi se očas posla, a što je najbolje od svega ne peče se.

Prinscreen/YT/Cookist Wow

Turska mozaik torta postala je nezaobilazan deo njihove tradicionalne kuhinje, sa kojom se uglavnom završava svaki porodični ručak. Ovaj desert pored toga što lepo izgleda, pravi se veoma lako, a što je najbolje od svega ne mora da se peče.

Glavni sastojak je čokolada i gotovo da nema turske domaćice koja nema svoju verziju recepta, a vi možete da se igrate ukusima, pa da dodajete sastojke kao što su žele bombone, kandirano voće ili orašaste plodove po ukusu.

Sastojci:

  • 150 g čokoladnih mrvica ili čokolade
  • 200 ml slatke pavlake
  • 150 ml mleka
  • 300 g keksa
  • 3 kašike istopljenog putera
  • 4 kašike kakao praha
  • 80 g lešnika
  • 80 g pistaća

Za glazuru:

  • 120 g čokolade

Priprema:

Slatku pavlaku zagrejte da bude vruća, pa njom prelijte čokoladne mrvice i mešajte dok se ne rastope. Dodajte rastopljeni puter, mleko i kakao prah, pa sve izmešajte da se sjedini. Keks grubo izlomite rukama u dublju činiju, dodajte cele lešnike i pistaće, pa sve prelijte čokoladom. Na prijanjajuću foliju istresite dobijenu smesu, zamotajte i rukama oblikujte rolat ili pravougaonik. Ostavite u zamrzivaču na sat vremena da se stegne. Čokoladu rastopite na pari ili u šerpici, pa sa njom prelijte kolač. Ostavite u frižideru na pola sata da se glazura stegne. Nakon toga secite na parčiće željene veličine i služite.

Izvor: Stvar ukusa 

*KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE!