Griz-alva punjena sladoledom po turskom receptu

Griz-alva punjena sladoledom po turskom receptu je neodoljiv desert koji sigurno niste do sada probali.
Griz-alva punjena sladoledom po turskom receptu Foto: prt scr / yt / Chocolates & Chai

Sastojci:

  • 8 kašika putera
  • 2 kašike sirovog indijskog oraha
  • 360 g griza
  • 240 g + 2 kašike šećera
  • 240 g + 2 kašike vode
  • 240 g + 2 kašike mleka
  • 1 kugla sladoleda
  • mleveni cimet, za posipanje
Zašto je korisno da jedete griz?

Griz je vrlo hranjljiv i kaloričan. Sadrži mikronutrijente poput kompleksa vitamina B, mangana, fosfora, magnezijuma i gvožđa.

Recept za griz-alvu punjenu sladoledom:

Kako biste napravili griz na ovaj način, prvo u velikoj posudi pomešajte šećer, vodu i mleko dok se šećer ne rastvori. Ostavite tečnu smesu sa strane. Stavite lonac na šporet. Otopite puter. Dodajte indijski orah i griz i pržite na laganoj vatri 15 minuta, mešajući.

Kada griz postane žućkasto-smeđ, dodajte tečnu smesu. Lagano promešajte i zatvorite poklopac lonca. Kada griz počne da upija tečnost, ponovo promešajte i zatvorite poklopac.

Posle 2-3 minuta, nakon što griz dobro upije tečnost, stavite ga u posudu u kojoj ćete servirati, otvorite sredinu pomoću kašike, i stavite kuglu sladoleda. Zatim ponovo dodajte kašiku griza i pritisnite je da se izravna. Okrenite na tanjir i pospite sa cimetom odozgo. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i tradicionalne libanske kolačiće sa filom od urmi.

Pročitajte kako se pravi kolač od griza sa pomorandžom

BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

POSLATICA KOJU ĆE UKUĆANI OBOŽAVATI! Laka i brza priprema, DOMAĆI PUDING SA VOĆEM: Pogledajte kako su se poznati snašli u pripremi Izvor: Kurir televizija

StvarUkusa