Lagane piškote i bogat kremasti žuti fil daju ovoj torti poseban šmek. Nema potrebe za dugim pečenjem, a rezultat je kremast kolač koji se topi u ustima. Idealna je za slavlja, porodične ručkove ili kao brza poslastica kad želite nešto fino i osvežavajuće.
Osnovne informacije:
Kuhinja: Srpska
Tip jela: Desert
Ukupno vreme pripreme:3 h
Broj porcija: 10
Nivo težine pripreme: Lako
Sastojci:
- 300 g piškota
- 1,3 l mleka
- 250 g šećera
- 150 g skroba (gustina)
- 200 ml mleka (za razmućivanje skroba)
- 5 jaja
- 250 g krem sira
Priprema:
Priprema fila:
Odvojte belanca i žumanca. Umutite žumanca sa šećerom dok ne pobele. Dodajte skrob i 200 ml mleka, pa dobro izmešajte da nema grudvica. Preostalo mleko stavite da provri, zatim sipajte smesu sa žumancima i kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne u žuti fil. Kada se fil prohladi, umešajte krem sir da bude gladak i kremast.
Slaganje torte:
Na dno kalupa (20x30 cm) poređajte sloj piškota umočenih u mleko. Preko rasporedite fil, zatim opet piškote. Ostavite tortu u frižideru najmanje 3 sata da se dobro stegne i ohladi.
Ova torta sa piškotama i žutim filom je jednostavna, kremasta i prava poslastica za sve prilike.
Bonus video