Sastojci:
- 500 ml slatke pavlake za šlag
- 200 g kondenzovanog mleka
- 40 ml jake crne kafe (kuvana)
- 4 kašičice instant kafe
- 8 okruglih čokoladnih keksića
- Piškote (1 pakovanje)
- Još malo kafe za umakanje piškota
- kakao za posipanje
- Zrna kafe za dekoraciju
Priprema:
Ova čokoladno-kafena markiza prava je poslastica za ljubitelje bogatih, punih ukusa. Kombinacija nežnog, kremastog fila, natopljenih piškota i diskretnog gorkog tona kafe stvara desert koji je podjednako efektan i ukusan. Priprema je jednostavna, bez pečenja, a rezultat je torta koja ostavlja utisak kao da dolazi iz poslastičarnice. Savršena je za posluženje gostima ili kao završnica porodičnog ručka.
U velikoj posudi umutite slatku pavlaku. U drugoj posudi pomešajte kondenzovano mleko, instant kafu i kuvanu kafu. Mešajte dok se instant kafa potpuno ne rastvori. Spojite ovu kafenu mešavinu sa umućenim šlagom i lagano sjedinite špatulom dok ne dobijete ujednačen fil.
Pripremite okrugli kalup prečnika 25 cm (najbolje sa obručem bez dna ili obložiti klasičan kalup providnom folijom radi lakšeg vađenja).
Piškote kratko umočene u hladnu kafu poređajte uspravno uz ivicu kalupa – jedna do druge, u krug (kao ograda). Na dno kalupa staviti sloj fila. Preko fila poređajte red čokoladnih keksića, zatim opet fil, pa sloj piškota. Pokrijte folijom i ostavite u frižideru najmanje 4 sata, idealno preko noći da se lepo stegne.
Prilikom serviranja pažljivo okrenite tortu naopako na tacnu tako da piškote budu sada kao postolje. Ostatak fila stavite u špric za dekoraciju i ukrasite vrh torte. Pospite gorkim kakaom i ukrasite zrncima kafe.
Bonus video
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije