Kada pravimo kolače, torte ili mafine, uvek koristimo sastojke poput jaja, mleka, putera i jogurta na sobnoj temperaturi. To omogućava bolje sjedinjavanje sastojaka, ravnomerno dizanje testa i mekanu teksturu.
Kako to da primenite u praksi?
Izvadite sastojke iz frižidera barem 30 minuta pre pripreme.
Puter će postati dovoljno mekan da ga lako umutite sa šećerom, stvarajući kremastu osnovu.
Jaja na sobnoj temperaturi daju više volumena prilikom mućenja.
Ako ste u žurbi i zaboravili da izvadite sastojke:
Za puter: Stavite ga u mikrotalasnu na 5-10 sekundi, ili ga iseckajte na sitne kockice kako bi se brže zagrejao.
Za jaja: Stavite ih u činiju sa mlakom (ne vrućom) vodom na 5-10 minuta.
Bonus savet za pečenje:
Ako želite još vazdušastije kolače, prosejte brašno sa praškom za pecivo i kakaom (ako ga koristite). Prosejavanjem se unosi vazduh u testo, što pomaže boljem dizanju kolača. Primenom ovog trika, vaši kolači i torte će biti meki i lagani kao iz poslastičarnice!
Brza obrok salata sa pasuljem i kuvanim jajima za koju svi traže recept
Brz kolač sa jabukama
Pasta sa tikvicama i slaninom
Kvas od limuna i maslačka - domaći blago gazirani napitak koji osvežava
Zaboravite na klasične torte – rolat sa kruškama i bademima je nova zvezda trpeze