U ovom receptu spajaju se osvežavajući ananas i kremasti sloj od šljiva. Priprema je jednostavna, a rezultat je raskošan desert koji izgleda kao iz poslastičarnice. Slojevi voća i kreme daju mu pun ukus i privlačan izgled na stolu.
Osnovne informacije
Kuhinja: Internacionalna
Tip jela: Desert
Porcije: 8–10
Vreme pripreme: 30 minuta
Vreme kuvanja: 20 minuta
Ukupno vreme pripreme: oko 3 sata (sa hlađenjem)
Težina: Srednje zahtevno
Sastojci:
Ananas krem:
- 1 ananas isečen na kockice
- 1/2 šolje šećera
- 1 šolja vode
- 3 kašike gustina
- 400 ml punomasnog mleka
- 1,5 do 2 konzerve kondenzovanog mleka (395 g po konzervi)
- 1 pakovanje pavlake za kuvanje (200 g)
- 3 žumanca (proceđena da se ukloni opna)
- 1 kašika putera ili margarina
- 1 kašika vanila ekstrakta
Krem od šljiva
- 100 g kompota od šljiva bez koštica i bez soka
- 1/2 pakovanja pavlake za kuvanje (200 g)
- 1/2 konzerve kondenzovanog mleka (395 g)
- 100 ml umućene slatke pavlake
Priprema:
Ananas krem
Stavite ananas, vodu i šećer u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri dok voda skoro ne ispari, a ostane samo sirup i kockice ananasa. U drugoj šerpi razmutite gustin u malo mleka, dodajte ostatak mleka i sve ostale sastojke. Kuvajte na srednjoj vatri uz stalno mešanje dok se ne zgusne i počne da vri. Sipajte krem u posudu i prekrijte providnom folijom da se ne uhvati korica. Ostavite da se ohladi. Ocedite sirup od ananasa, dodajte samo kockice u ohlađeni krem i lagano promešajte.
Krem od šljiva
U blender stavite šljive, pavlaku i kondenzovano mleko, pa izmiksajte u gladak krem. Prespite u činiju i lagano umešajte umućenu slatku pavlaku, mešajući pažljivo da ostane penasto.
Sklapanje deserta
U posudu sipajte ceo ananas krem i stavite u frižider na oko 30 minuta. Preko nanesite krem od šljiva i lepo poravnajte. Ukrasite po želji šljivama iz kompota. Vratite u frižider minimum 2 sata da se stegne i rashladi.
Bonus video