Pita sa šljivama je jedan od onih kolača koji podsećaju na dom i detinjstvo. Jednostavno se priprema, a spoj prhkog testa i sočnih šljiva daje ukus koji osvaja na prvi zalogaj. Najlepša je kad se posluži topla, uz malo šećera u prahu ili kuglu sladoleda.Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: Desert, kolač

Porcije/Količina: 8 porcija

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat (sa hlađenjem testa)

Težina: Srednje

Sastojci:

Za testo:

  • 200–220 g pšeničnog brašna
  • pola kašičice praška za pecivo
  • pola kašičice soli
  • 2 jajeta (sobne temperature)
  • 200 g svežeg sira (sobne temperature)
  • 200 g omekšalog putera 

Za nadev:

  • 1 kg šljiva (ili drugog sezonskog voća)
  • 2 kašike kukuruznog skroba
  • 5–6 kašika šećera (može i smeđi)

Dodatno:

  • 1 jaje (ili žumance + 2 kašike mleka) – za premaz
  • Listići badema – za posip
  • Šećer u prahu za dekoraciju
Savet:

Ako volite intenzivniji ukus, dodajte prstohvat cimeta ili vanile u nadev od šljiva.

Priprema:

Umesite testo

Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Dodajte jaja, sir i puter pa umesite glatko testo. Umotajte ga u foliju i stavite u frižider na najmanje 30 minuta da se stabilizuje.

Pripremite nadev

Operite i očistite šljive, pa ih isecite na kriške. Pomešajte ih sa šećerom i kukuruznim skrobom.

Formirajte pitu

Razvucite ohlađeno testo na pobrašnjenoj površini u krug debljine oko 5 mm. Prebacite ga na pleh obložen papirom. Na sredinu rasporedite šljive, ostavljajući 4–5 cm praznog ruba. Preklopite ivice testa preko voća.

Premažite i pospite

Premažite ivice umućenim jajetom ili žumancetom pomešanim s mlekom. Pospite listićima badema.

Ispecite

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25–30 minuta, dok testo ne porumeni, a voće ne počne da pušta sok. Kad se malo prohladi, pospite šećerom u prahu.

Bonus video

00:15
Lažne knedle sa šljivama  Izvor: Instagram/milas_homemade_