Sastojci:

Za testo:

  • 2 jajeta
  • Prstohvat soli
  • 60 g šećera
  • 8 g vanilin šećera
  • 60 g putera (istopljenog)
  • 130 g jogurta
  • 150 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za nadev:

  • 10 šljiva
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 40 g putera (u listićima)

Priprema:

Sezona šljiva kratko traje, a ovaj kolač je savršen način da je iskoristite do poslednje koštice. Priprema se bez rerne, u air fryeru, i gotov je dok trepnete.

Savet:

Koristite šljive koje su zrele, ali čvrste – tako će se lepše karamelizovati i zadržati oblik tokom pečenja.

Umutite jaja sa solju, šećerom i vanilin šećerom dok ne zapene. Dodajte istopljen puter i jogurt, pa sjedinite. Umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo.

Sipajte smesu u kalup koji staje u air fryer, obložen papirom za pečenje. Rasporedite prepolovljene šljive po površini testa, presekom na dole.

U činijici prstima sjedinite brašno, šećer i hladan puter dok ne dobijete mrvice. Ravnomerno pospite mrvice preko šljiva.

Pecite u air fryeru na 160°C oko 25 minuta, dok ne porumeni i zamiriše.

Bonus video

00:15
Lažne knedle sa šljivama  Izvor: Instagram/milas_homemade_