Sastojci:

Za testo:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 160 ml mlakog mleka
  • 2 kašike šećera
  • 2 jajeta
  • 400 g brašna
  • prstohvat soli

Za punjenje:

  • 200 g šljiva
  • 50 g sirovog šećera

Za posip:

  • 100 g brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 75 g putera

Za premazivanje:

  • 1 jaje

Priprema:

Mirisni, mekani i sočni – ovi pužići sa šljivama mame na prvi zalogaj. Idealan su izbor za doručak, užinu ili slatko posluženje uz kafu, a njihova blaga kiselkastost savršeno se stapa sa slatkim testom i puterastim prahom odozgo.

Savet:

Za još bogatiji ukus, dodajte prstohvat cimeta u punjenje od šljiva.

Rastvorite kvasac u mlakom mleku sa kašikom šećera i ostavite 10 minuta da zapeni. Dodajte preostali šećer, jaja, brašno i so pa umesite glatko testo. Pokrijte i ostavite 1 sat da naraste.

Operite i očistite šljive, pa ih iseckajte na sitnije komade. Pomešajte ih sa šećerom.

Na pobrašnjenoj površini razvucite testo u pravougaonik, rasporedite šljive i urolajte. Isecite rolnu na komade debljine oko 3 cm i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.

U posebnoj činiji pomešajte brašno, šećer u prahu i omekšali puter, pa prstima napravite mrvičasti posip. Premažite pužiće umućenim jajetom, pospite pripremljenim posipom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Bonus video

00:15
Lažne knedle sa šljivama  Izvor: Instagram/milas_homemade_