Sastojci:

Za kolač:

  • 1 svež ananas ili 1 konzerva ananasa u kriškama
  • 3 kašike kakao praha
  • 80 ml tople vode 
  • 175 g brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • ⅓ kašičice sode bikarbone
  • 150 g šećera
  • 150 g omekšalog putera 
  • 3 jajeta

Čokoladni ganaš od ananasa:

  • 150 g mlečne čokolade
  • 80 ml slatke pavlake 
  • 60 ml pirea od ananasa 

Šećerni sirup (opciono):

  • 50 g šećera 
  • 80 ml tople vode

Priprema:

Sočna čokoladna kora i osvežavajući ananas stvaraju desert koji podjednako mami izgledom i mirisom. Ovaj kolač se topi u ustima, a glazura od mlečne čokolade i voća podiže ga na potpuno novi nivo. Idealan je i za posebne prilike i za trenutke kada želite sebi da priuštite nešto drugačije.

Savet:

Ako koristite svež ananas, obavezno ga malo prokuvajte u vodi sa šećerom pre slaganja kolača – tako će omekšati i pustiti prirodnu slast.

Pomešajte kakao prah sa toplom vodom i ostavite sa strane. U činiji sjedinite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i šećer. Dodajte jaja i puter, mutite mikserom na maloj brzini 30 sekundi, pa promešajte kašikom. Dodajte smesu od kakao praha i ponovo mutite 30 sekundi. Na dno pleha poređajte kriške ananasa, pa preko njih ravnomerno rasporedite testo. Pecite u zagrejanoj rerni na 175°C oko 30–35 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.

U mikrotalasnoj zagrejte čokoladu i pavlaku oko 1 minut, promešajte dok se ne sjedini. Dodajte pire od ananasa i dobro izmešajte. Ohladite ganaš 10 minuta, pa mutite mikserom 1–2 minuta dok ne postane kremast.

Obložite pleh providnom folijom. Ohlađeni kolač presecite na pola. Oba dela premažite sirupom iz konzerve ananasa ili pripremljenim šećernim sirupom. Stavite jedan deo kolača u pleh, premažite ganašom, pa poklopite drugim delom kolača tako da kriške ananasa budu na vrhu. Ohladite kolač 15 minuta, secite i poslužite.

Bonus video

00:31
Očistite ananas bez noža Izvor: TikTok/melaniejadedesign