Osim prijatnog i slatkog ukusa, ananas ima karakterističan miris i veoma je sočan, a sadrži i i velike količine vitamina. Kako biste uživali u punom ukusu ananasa izdvojite nekoliko sekundi u prodavnici i izaberite najbolji. 

Većinu voća biramo na osnovu boje, ali kod ananasa je još mnogo toga važno. Obratite pažnju i na teksturu, miris i težinu ananasa.

Kako odabrati najbolji ananas?

Proverite boju

Za početak potražite ananas koji ima živopisne i zdrave zelene listove jer se smatraju znakom svežine. U idealnom slučaju treba da ima zelenkasto-žutu nijansu, što može da nukazuje na to da je potpuno zreo. To je zato što se ananas polako menja iz zelene u žutu dok sazreva.

Proverite teksturu

Zreli ananas treba da ima čvrstu ljusku, ali ne u potpunosti. Ananas koji je potpuno čvrst kada se stisne verovatno nije potpuno zreo.

Miris ananasa

Jedan od najboljih načina da saznate da li je ananas zreo je da ga pomirišete. Zreli ananasi obično imaju sladak miris na dnu. Ako ananas nema nikakav miris, to može da znači da nije potpuno zreo.

Listovi ananasa

Jednostavan način da saznate da li je ananas potpuno zreo je da nežno povučete njegove listove. U slučaju da je zreo list treba lako da se izvuče.

Izvor: Stvar ukusa