Ukoliko ste netolerantni na laktozu, alergični ili iz nekog razloga vam ne prija kravlje mleko, postoje zdravije zamene koje možete konzumirati bez griže savesti.

Sojino mleko

Najpopularnija zamena za mleko je napitak od soje. Obogaćen je kalcijumom i vitaminima B12 i D2. Sastoji se od vode, soje, šećera od šećerne trske i raznih pojačivača i aroma, tako da ima blagi ukus vanile. Takođe je bele boje i veoma se lako kombinuje sa različitim receptima.

Pirinčano mleko 

Napravljeno je od organski uzgojenog smeđeg pirinča i ima specifičnu bež-sivu boju. Ne sadrži šećer i sastoji se od 97, 5% ekstrakta smeđeg pirinča i 2, 5% proteina soje. Što se tiče konzistencije, ona nije gušća od vode. 

Bademovo mleko

Bademovo mleko je belo i ne samo da miriše na bademe, već sadrži i njihove male čestice. Ukus mu je savršen i jednak je domaće pripremljenom bademovom mleku. Sadrži vodu, agavin sirup i kukuruzno brašno, ali ne i arome i pojačivače ukusa.

Mleko od lešnika

Mleko od lešnika ne sadrži laktozu i životinjske masti, veštačke arome, boje i konzervanse. Iako sastav ponovo uključuje šećer, prirodne stabilizatore i emulgatore, ukus pića je magičan. Umereno sladak i vrlo specifičan, tekstura mu je gušća od svih vrsta mleka gore navedenih. Sadrži kalcijum i vitamine B2, B12, D i E. Osim toga, savršeno gasi žeđ i zasićuje.

Izvor: Stvar ukusa