Sastojci:

Za testo:

  • 1 jaje
  • 50 ml biljnog ulja
  • 50 g putera (otopljenog)
  • 80 g pavlake
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika jabukovog sirćeta
  • 600 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • Krompirov skrob (za posipanje između kora)

Za punjenje:

  • 350 g mlevenih oraha

Za premazivanje:

  • 50 g putera (otopljenog)
  • 50 ml biljnog ulja

Za sirup:

  • 300 g šećera
  • 300 ml vode
  • 1 kolut limuna

Priprema:

Ako volite turske poslastice, ovi baklava pužići biće pravo otkrovenje. Zamotani kao mali zalogaji u obliku puža, sa slojevima tankog domaćeg testa, punjeni orasima i prelivani gustim sirupom – jednostavno su neodoljivi. Spolja su zlatno hrskavi, a iznutra natopljeni aromatičnim prelivom koji se savršeno slaže s orasima. Priprema je jednostavna, a rezultat je autentična poslastica koja izgleda raskošno i miriše na tradiciju.

Savet:

Koristite krompirov skrob umesto brašna za posipanje – dobićete fine, lisnate slojeve koji su zaštitni znak turske baklave!

Umutite jaje, pavlaku, ulje, otopljeni puter, sirće, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte brašno i zamesite glatko, mekano testo. Pokrijte i ostavite da odmara 30 minuta. Testo podelite na manje loptice (npr. 20 komada). Svaku lopticu razvucite u tanku koru, pospite skrobom, pa slažite 5 kora jednu na drugu (svaku posipajte skrobom). Zatim sve zajedno razvaljajte što tanje.

Pospite koru mlevenim orasima, urolajte u čvrstu rolnu, pa uvijajte u oblik puža. Poređajte na pleh obložen papirom za pečenje.

Rastopite puter i pomešajte ga sa uljem. Premažite svaku baklavu. Pecite u rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni.

Prokuvajte vodu, šećer i kolut limuna 10–15 minuta dok se ne zgusne. Prelijte hladan sirup preko tople baklave (ili obrnuto).

Bonus video

Jednostavne baklave u par koraka  Izvor: Jednostavne baklave u par koraka