Sastojci:
Za testo:
- 1 jaje
- 50 ml biljnog ulja
- 50 g putera (otopljenog)
- 80 g pavlake
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 600 g brašna
- 1 kašičica soli
- Krompirov skrob (za posipanje između kora)
Za punjenje:
- 350 g mlevenih oraha
Za premazivanje:
- 50 g putera (otopljenog)
- 50 ml biljnog ulja
Za sirup:
- 300 g šećera
- 300 ml vode
- 1 kolut limuna
Priprema:
Ako volite turske poslastice, ovi baklava pužići biće pravo otkrovenje. Zamotani kao mali zalogaji u obliku puža, sa slojevima tankog domaćeg testa, punjeni orasima i prelivani gustim sirupom – jednostavno su neodoljivi. Spolja su zlatno hrskavi, a iznutra natopljeni aromatičnim prelivom koji se savršeno slaže s orasima. Priprema je jednostavna, a rezultat je autentična poslastica koja izgleda raskošno i miriše na tradiciju.
Umutite jaje, pavlaku, ulje, otopljeni puter, sirće, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte brašno i zamesite glatko, mekano testo. Pokrijte i ostavite da odmara 30 minuta. Testo podelite na manje loptice (npr. 20 komada). Svaku lopticu razvucite u tanku koru, pospite skrobom, pa slažite 5 kora jednu na drugu (svaku posipajte skrobom). Zatim sve zajedno razvaljajte što tanje.
Pospite koru mlevenim orasima, urolajte u čvrstu rolnu, pa uvijajte u oblik puža. Poređajte na pleh obložen papirom za pečenje.
Rastopite puter i pomešajte ga sa uljem. Premažite svaku baklavu. Pecite u rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok ne porumeni.
Prokuvajte vodu, šećer i kolut limuna 10–15 minuta dok se ne zgusne. Prelijte hladan sirup preko tople baklave (ili obrnuto).
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini