Baklava sa orasima prelivena sočnim sirupom je jedan od omiljenih kolača na slavama i svečanostima. Pravi se od kupovnih kora, a osim sa orasima može se filovati i pistaćima, bademima..i drugim orašastim plodovima. Ovaj slatkiš vodi poreklo iz Turske, ali je popularan i na našim prostorima.

  • Sastojci:
  • tanke gotove kore
  • 300 g mlevenih oraha
  • 400 g šećera
  • 400 ml vode
  • 1 limun
  • 2 vanilin šećera
  • ulje

Priprema:

Koru raširiti, premazati uljem pa saviti na pola pa ponovo saviti na pola i premazati i opet saviti i premazati. Po dužini rasporediti jednu punu kašiku oraha i zavijati u trougao. Ređati u podmazan pleh i peći na 200 stepeni 30 minuta. Dok se baklava peče napraviti sirup. U šerpu sipati šećer, vodu, vanilin šećer i pustiti da uvri i postane sirup. Pred kraj ubaciti krugove limuna. Pečenu vruću baklavu polako preliti sa vrućim sirupom. Ostaviti nekoliko sati da upije, najbolje preko noći.

Izvor: bakina i dekina kuhinja

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE