Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 100 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 100 ml biljnog ulja
  • 120 ml mleka
  • 200 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike kakaoa
  • 100 g čokolade (iseckane ili čokoladnih kapljica)
  • 80 g višanja (sveže ili iz kompota, oceđene)
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Mafini sa čokoladom i višnjama su pravi klasik koji spaja bogatstvo kakaoa, sočnost čokolade i osvežavajuću kiselkastu notu višanja. Idealni su kada vam zatreba brz, ali efektan desert koji će oduševiti i goste i ukućane. Bilo da ih pravite za porodični doručak, popodnevnu kafu ili kao slatki zalogaj za poneti – ovi mafini uvek ispadaju savršeno.

Savet:

Ako koristite višnje iz kompota, dobro ih ocedite i uvaljajte u malo brašna pre nego ih dodate u smesu – tako neće pasti na dno.

U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Dodajte ulje i mleko pa kratko promešajte.

U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Postepeno dodajte suve sastojke u mokre, mešajući lagano dok ne dobijete glatku smesu. Umešajte iseckanu čokoladu i višnje. Rasporedite smesu u kalup za mafine (obložen korpicama ili podmazan).

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva.

Ostavite da se ohlade, pa pospite šećerom u prahu.

Bonus video

Recept mafine sa čokoladom Izvor: Recept mafine sa čokoladom