Sastojci:
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- Prstohvat soli
- 100 ml biljnog ulja
- 120 ml mleka
- 200 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike kakaoa
- 100 g čokolade (iseckane ili čokoladnih kapljica)
- 80 g višanja (sveže ili iz kompota, oceđene)
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Mafini sa čokoladom i višnjama su pravi klasik koji spaja bogatstvo kakaoa, sočnost čokolade i osvežavajuću kiselkastu notu višanja. Idealni su kada vam zatreba brz, ali efektan desert koji će oduševiti i goste i ukućane. Bilo da ih pravite za porodični doručak, popodnevnu kafu ili kao slatki zalogaj za poneti – ovi mafini uvek ispadaju savršeno.
U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom i prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Dodajte ulje i mleko pa kratko promešajte.
U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Postepeno dodajte suve sastojke u mokre, mešajući lagano dok ne dobijete glatku smesu. Umešajte iseckanu čokoladu i višnje. Rasporedite smesu u kalup za mafine (obložen korpicama ili podmazan).
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20–25 minuta, ili dok čačkalica ne izađe suva.
Ostavite da se ohlade, pa pospite šećerom u prahu.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini