Sastojci:

  • 100 g ovsenih pahuljica (ili ovsenog brašna)
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 banana (ili šaka urmi)
  • 1 kašika putera od oraha po izboru (pistaći, badem, indijski oraščić, pekan…)

Za glazuru:

  • 120 g crne čokolade
  • seckani lešnici

Priprema:

Ove krofne koje se ne peku savršena su poslastica za sve koji vole čokoladu, ali nemaju vremena za pečenje. Mekane, sočne i bogate ukusom, pripremaju se brzo i jednostavno, a rezultat je desert koji mami osmeh na lice. Idealne su za užinu, uz popodnevnu kafu ili kad poželite slatki zalogaj bez mnogo muke.

Saveti i varijacije:

Zamena za banane: Blendirane urme daju slatku i mekanu teksturu.

Glazura: Nije obavezna, ali dodaje hrskavost i dodatni ukus.

Čuvanje: U hermetički zatvorenoj posudi u frižideru 3–4 dana ili u zamrzivaču do 2 meseca.

Dodatni sastojci: Rendan kokos, sušene brusnice, komadići oraha…

Dobro izgnječite bananu (ili urme) dok ne dobijete glatku pastu. Dodajte ovsene pahuljice i kakao, pa sjedinite u homogenu smesu. Umešajte puter po izboru. Smesu rasporedite u silikonski kalup za krofne, utisnite i poravnajte. Stavite u frižider da se krofne stegnu oko 1–2 sata.

Izvadite krofne iz kalupa i umačite ih u rastopljenu crnu čokoladu pomešanu sa seckanim lešnicima. Ostavite da se glazura stegne pre posluživanja.

Bonus video

00:46
Mini krofne Izvor: instagram/cookistwow