Ovaj kolač je pravi san za ljubitelje čokolade – mekan, sočan i bogat, sa slojem glatke čokoladne glazure koja se upija u testo i daje mu neodoljivu vlažnost. Idealno je poslužen uz šlag, kuglu sladoleda ili samo uz šolju kafe. Jednostavan je za pripremu, a rezultat izgleda i miriše kao iz najbolje poslastičarnice.

Osnovne informacije

Kuhinja: Domaća

Tip jela: Desert, kolač

Porcije/Količina: 12 parčadi

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat

Težina: Srednje

Sastojci:

Za biskvit:

  • 195 g mekog brašna
  • 3 kašike kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 ml ulja
  • 2 kockice crne čokolade
  • 4 jajeta
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 240 ml (1 šolja) ključale vode

Za ganaš:

  • 100 g crne čokolade
  • 80 g mlečne čokolade
  • 200 ml vruće slatke pavlake (33–36% masti)
Savet:

Što duže kolač odstoji sa ganašom, to će biti sočniji i bogatijeg ukusa – najbolje ga je ostaviti nekoliko sati u frižideru.

Priprema:

Pripremite suve sastojke

Pomešajte brašno, kakao prah i prašak za pecivo.

Otopite čokoladu

Istopite crnu čokoladu u mikrotalasnoj ili na pari i promešajte dok ne postane glatka.

Umutite jaja i šećer

Umutite jaja, šećer i prstohvat soli mikserom dok smesa ne postane svetla i penasta (oko 6 minuta). Dodajte otopljenu čokoladu i ulje, pa sjedinite.

Spojite smese

Dodajte polovinu suvih sastojaka, nežno umešajte, zatim dodajte ostatak. Na kraju sipajte ključalu vodu i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Ispecite kolač

Sipajte u podmazan pleh (32 x 24 cm). Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 35 minuta. Proverite čačkalicom.

Napravite ganaš

Prelijte iseckanu čokoladu vrućom pavlakom, ostavite 2 minuta i promešajte dok ne postane glatka i sjajna.

Sastavite kolač

Isecite topli kolač na parčad, izbockajte viljuškom i prelijte ganašom. Protresite pleh da ganaš uđe u preseke. 

Bonus video

00:28
najsočniji čokoladni kolač Izvor: instagram/fitwafflekitchen