Domaće štrudlice sa smokvama kombinuju hrskavo, lagano testo i aromatično punjenje od badema, amaretti keksa i marmelade. Rustični izgled čini ih privlačnim i domaćim – idealne su uz kafu, čaj ili kao desert za goste. Svaka kriška nosi bogat ukus i neodoljivu aromu limuna.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: Desert

Porcije/Količina: 6–8 porcija

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat

Težina: Srednje

Sastojci:

Za testo:

  • 2 žumanceta
  • 100 g šećera
  • 150 g omekšalog putera
  • 250 g pšeničnog brašna (00)
  • Korica pola limuna

Za punjenje:

  • 50 g badema
  • 50 g amaretti keksa
  • 250 g marmelade od smokava (ili drugog voća)
  • Korica pola limuna
  • 1 kesica vaniln šećera
  • Malo šećera u prahu za posip
Savet:

Ne razvlačite testo previše i ne premazujte ga jajem za sjaj – rustični izgled dolazi od prirodnih neravnina i vidljivog punjenja.

Priprema:

Pripremite testo

Umutite žumanca sa šećerom, dodajte puter i koricu limuna. Dodajte brašno i brzo zamesite testo dok ne bude homogeno. Nemojte previše mesiti da ostane mekano. Umotajte u foliju i stavite u frižider na 20–30 minuta.

Pripremite punjenje

Sitno naseckajte bademe i amaretti kekse. Pomešajte ih sa marmeladom, vanilom i limunovom koricom. Punjenje neka bude kompaktno, ali ne previše glatko – tako će se lepo videti u štrudlicama.

Oblikujte štrudlice

Razvucite testo rukama u pravougaonik debljine oko 5–7 mm. Ravnomerno rasporedite punjenje po sredini, ostavljajući ivice slobodne. Ne pravite savršeno glatke ivice – lagano ih zgužvajte i oblikujte rukama za rustičan izgled.

Rolajte i pripremite za pečenje

Pažljivo urolajte testo preko punjenja. Lagano pritisnite ivice, ali neka budu prirodno neravne. Prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Isecite na manje štrudlice .

Pecite

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25–30 minuta dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Površina treba da ostane prirodna, bez previše sjaja.

Serviranje

Ostavite da se malo ohlade. Posipajte malo šećera u prahu preko i uživajte.

Bonus video

00:42
namaz od smokve i čokolade Izvor: instagram/nismo kod kuće