Štrudlice sa jabukama od prhkog testa po staro bakinom receptu sa prvim zalogajem će vas vratiti u detinjstvo. Lako se prave, nema čekanja da testo naraste, a pune su sočnog fila i mirišu na cimet. Toliko su mekane i lepe da se tope pri svakom zalogaju, a siguno ćete odmah praviti duplu meru.
Sastojci:
- 600 g jabuka
- 4 kašike šećera
- 1 kašičica cimeta
- 200 g putera
- 8 g vanilin šećera
- 200 g jogurta
- 400 g brašna
- 5 g praška za pecivo
- 100 g mlevenih oraha
Priprema:
Jabuke oljuštite i narendajte na krupnije rende. Stavite ih u tiganj, pospite sa tri kašike šećera i cimetom, pa ih zagrevajte na umerenoj vatri dok se ne karamelizuju, oko 10 minuta. U većoj činiji pomešajte puter sa vanilin šećerom i preostalim šećerom, dodajte jogurt, pa izmešajte da dobijete homogenu smesu. U činiju prosejte brašno i prašak za pecivo i zamesite prhko testo. U testo dodajte mlevene orahe, pa još jednom premesite. Razvucite ga oklagijom na debljinu oko pola centimetra, isecite na pet jednakih traka i svaku po sredini napunite filom od jabuka. Preklopite ivice tako da dobijete manji rolat, a potom svaki isecite na štrudlice dužine oko 3 cm. Ređajte štrudlice na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih na 200 stepeni oko 20 minuta. Kada su pečene ostavite da se prohlade, pa dok su još mlake uvaljate ih u šećer u prahu.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus