Štrudlice sa jabukama od prhkog testa po staro bakinom receptu sa prvim zalogajem će vas vratiti u detinjstvo. Lako se prave, nema čekanja da testo naraste, a pune su sočnog fila i mirišu na cimet. Toliko su mekane i lepe da se tope pri svakom zalogaju, a siguno ćete odmah praviti duplu meru. 

Sastojci:

  • 600 g jabuka
  • 4 kašike šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 200 g putera
  • 8 g vanilin šećera
  • 200 g jogurta
  • 400 g brašna
  • 5 g praška za pecivo
  • 100 g mlevenih oraha

Priprema:

Jabuke oljuštite i narendajte na krupnije rende. Stavite ih u tiganj, pospite sa tri kašike šećera i cimetom, pa ih zagrevajte na umerenoj vatri dok se ne karamelizuju, oko 10 minuta. U većoj činiji pomešajte puter sa vanilin šećerom i preostalim šećerom, dodajte jogurt, pa izmešajte da dobijete homogenu smesu. U činiju prosejte brašno i prašak za pecivo i zamesite prhko testo. U testo dodajte mlevene orahe, pa još jednom premesite. Razvucite ga oklagijom na debljinu oko pola centimetra, isecite na pet jednakih traka i svaku po sredini napunite filom od jabuka. Preklopite ivice tako da dobijete manji rolat, a potom svaki isecite na štrudlice dužine oko 3 cm. Ređajte štrudlice na pleh obložen papirom za pečenje i pecite ih na 200 stepeni oko 20 minuta. Kada su pečene ostavite da se prohlade, pa dok su još mlake uvaljate ih u šećer u prahu.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE