Stigle su prve šljive i ovo omiljeno srpsko voće bi trebalo iskoristiti na najbolji način. Napravite sočnu pitu sa šljivama za čiju pripremu vam ne treba mnogo sastojaka i veoma je pristupačna. Uz dodatak cimeta imaće predivnu aromu, a pre pečenja je pospite smeđim šećerom koji će se karamelizovati, a pita će imati još hrskaviju koricu.
Sastojci:
- 1 pakovanje kora za pitu
- 700 g šljiva
- 80 g šećera
- 80 g maslaca
- 100 g prezli
- 1 kašika cimeta
- korica jednog limuna
- 2 kašike žutog šećera
Priprema:
Šljive očistite od koštica, isecite na četvrtine, pa ih stavite u dublji tiganj ili šerpu. Dodajte maslac i šećer i sve zajedno upržite da voće pustu sok i omekša. Kada šljive budu gotove dodajte im cimet i limunovu koricu. Jednu koru premažite uljem, pa odozgo stavite drugu koru, a zatim u jedan kraj rasporedite nadev sa šljivama. Pospite ih prezlama, pa lagano zamotajte. Postupak ponovite dok ne potrošite sav materijal. Pite ređajte u pleh obložen pek papirom, pospite ih smeđim šećerom i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno