Sastojci:
Za testo:
- 5 belanaca
- 1 prstohvat soli
- 50 g šećera
- 5 žumanaca
- 100 g rendanih badema
Punjenje od krušaka:
- 50 g listića badema
- 2 kašike suvog grožđa
- 360 g kompota od krušaka iseckanih
- 1 kašičica cimeta
- 2 kapi arome badema
Fil:
- 200 g pavlake
- 200 ml šlaga
- 1 kašika šećera u prahu
- 2 kašičice učvršćivača za šlag
Za posipanje:
- 1 kašika šećera za kuhinjsku krpu
- Kakao prah (po želji)
Priprema:
Ako volite lagane, osvežavajuće deserte koji lepo izgledaju i još bolje mirišu, ovaj rolat je pun pogodak. Slatke kruške iz kompota, cimet i dašak arome badema divno se slažu s penastim filom i mekanim bademastim testom. Idealno je za svečane prilike, nedeljne ručkove ili kada jednostavno želite nešto posebno.
Pripremite testo: Uključite rernu na 170°C (sa ventilatorom). Obložite veliki pleh papirom za pečenje. Umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta, zatim postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte žumanca, jedno po jedno, a zatim pažljivo dodajte mlevene bademe. Lagano promešajte da ostane vazdušasto. Ravnomerno rasporedite smesu u pleh i poravnajte. Pecite 10–15 minuta. Izvadite pečeni biskvit, odmah ga prebacite na čistu kuhinjsku krpu posutu šećerom i pažljivo urolajte (zajedno s papirom). Ostavite da se hladi.
Pripremite punjenje od krušaka: Pomešajte seckane kruške, cimet, aromu badema, suvo grožđe i badem listiće. Ostavite da se ukusi povežu 10-ak minuta.
Pripremite fil: Umutite pavlaku i šlag zajedno sa šećerom u prahu i učvršćivačem dok ne dobijete čvrst, ali lagan fil. Ostavite u frižideru dok ne budete filovali rolat.
Spajanje rolata: Razvijte ohlađeni biskvit i pažljivo odstranite papir za pečenje. Premažite filom, pa ravnomerno rasporedite punjenje od krušaka. Pažljivo urolajte rolat i stavite u frižider da se ohladi još 1-2 sata. Pre serviranja pospite kakao prahom po vrhu rolata ili još malo šećera u prahu.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini