Sastojci:
Za testo:
- 2 jajeta
- 1/4 kašičice soli
- 1 kašičica vanilin šećera
- 100 g šećera
- 70 ml biljnog ulja
- 130 g pavlake
- 220 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
Za nadev:
- 3–4 jabuke
- 1 kašika šećera
- Cimet
Za posip (mrvičasti preliv):
- 3 kašike brašna
- 3 kašike šećera
- 2 kašike putera
Priprema:
Nema ništa lepše od mirisa sveže pečenog kolača sa jabukama koji ispuni kuću i budi uspomene na detinjstvo, bakinu kuhinju i nedeljna popodneva uz šolju čaja. Ovaj brzi kolač sa jabukama je upravo takav – nežan, mirisan i mekan, a priprema se bez mnogo truda i komplikovanih sastojaka. Idealno rešenje kada poželite nešto slatko „na brzinu“, a ipak domaće i toplo. Sa slojem sočnih jabuka i mrvicama od putera koje se tope u ustima, ovaj kolač će vas osvojiti već na prvi zalogaj – i postati stalni gost vaše rerne.
Umutite jaja sa solju, šećerom i vanilin šećerom dok ne pobele. Dodajte ulje i pavlaku, pa promešajte. Zatim dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mešajte dok ne dobijete glatko testo srednje gustine.
Jabuke oljuštite i isecite na tanke kriške ili kockice. Pospite ih kašikom šećera i malo cimeta, po ukusu.
U pleh obložen papirom za pečenje sipajte pripremljeno testo. Ravnomerno rasporedite jabuke preko njega. Pomešajte brašno, šećer i hladan puter. Rukama utrljajte dok ne dobijete mrvičastu masu. Pospite preko jabuka.
Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni i lepo zamiriše.
Bonus video
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Domaći sladoled od nara je zvezda leta
Krompir zapečen sa sirom
Kako da napravite katalanski krem
Čokoladni kolač sa belim kremom u sredini