Sastojci:

Za testo:

  • 2 jajeta
  • 1/4 kašičice soli
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 100 g šećera 
  • 70 ml biljnog ulja
  • 130 g pavlake 
  • 220 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za nadev:

  • 3–4 jabuke
  • 1 kašika šećera
  • Cimet

Za posip (mrvičasti preliv):

  • 3 kašike brašna 
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašike putera 

Priprema:

Nema ništa lepše od mirisa sveže pečenog kolača sa jabukama koji ispuni kuću i budi uspomene na detinjstvo, bakinu kuhinju i nedeljna popodneva uz šolju čaja. Ovaj brzi kolač sa jabukama je upravo takav – nežan, mirisan i mekan, a priprema se bez mnogo truda i komplikovanih sastojaka. Idealno rešenje kada poželite nešto slatko „na brzinu“, a ipak domaće i toplo. Sa slojem sočnih jabuka i mrvicama od putera koje se tope u ustima, ovaj kolač će vas osvojiti već na prvi zalogaj – i postati stalni gost vaše rerne.

Savet:

Ostavite kolač da se malo prohladi pre sečenja – tada se najbolje seče, a ukusi se lepo slegnu.

Umutite jaja sa solju, šećerom i vanilin šećerom dok ne pobele. Dodajte ulje i pavlaku, pa promešajte. Zatim dodajte prosejano brašno pomešano sa praškom za pecivo. Mešajte dok ne dobijete glatko testo srednje gustine.

Jabuke oljuštite i isecite na tanke kriške ili kockice. Pospite ih kašikom šećera i malo cimeta, po ukusu.

U pleh obložen papirom za pečenje sipajte pripremljeno testo. Ravnomerno rasporedite jabuke preko njega. Pomešajte brašno, šećer i hladan puter. Rukama utrljajte dok ne dobijete mrvičastu masu. Pospite preko jabuka.

Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni i lepo zamiriše.

Bonus video

Pita sa jabukama iz tiganja Izvor: Pita sa jabukama iz tiganja