Sastojci:

  • 200 g griza
  • 170 g šećera
  • 200 g kefira
  • 2 jajeta
  • 200 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 jabuke
  • puter, za podmazivanje tiganja

Za posipanje:

  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika cimeta
Napravite varijaciju:

Umesto jabuka možete da koristite bilo koje drugo voće, naročito zamrznuto bobičasto voće. Umesto praška za pecivo pomešajte sodu bikarbonu sa malo sirćeta.

Recept za pitu od jabuka sa grizom i kefirom:

Kako biste napravili pitu, u posudu sipajte griz, šećer i kefir, pa razbijte jaja. Sve mešajte dok ne postane glatko. Ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta. Za to vreme griz će nabubriti. Dve jabuke isecite na četvrtine i isecite jezgro sa semenkama. Po želji možete jabuke da oljuštite. Isecite ih na komadiće.

U testo sipajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte žicom. Podmažite kalup za pečenje puterom. Prečnik kalupa je 23 cm. U pripremljeni kalup stavite otprilike polovinu testa. Ravnomerno ga rasporedite po dnu. Na testo stavite isečene jabuke. Na vrh sipajte preostalu polovinu testa. Ravnomerno ga rasporedite po jabukama.

Sipajte šećer i cimet u činiju. Sve pomešajte. Pripremljenu smesu obilno pospite po vrhu pite. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 40-45 minuta. Kada je pečena ostavite je da se ohladi. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i savršenu pitu sa višnjama iz tiganja.

Pročitajte kako se pravi pita sa jabukama kao iz Meka

BONUS VIDEO

Recept za zapečenu pitu bez brašna sa jajima i povrćem Izvor:  Recept za zapečenu pitu bez brašna sa jajima i povrćem

StvarUkusa