Sastojci:
- 200 g griza
- 170 g šećera
- 200 g kefira
- 2 jajeta
- 200 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 jabuke
- puter, za podmazivanje tiganja
Za posipanje:
- 2 kašike šećera
- 1 kašika cimeta
Recept za pitu od jabuka sa grizom i kefirom:
Kako biste napravili pitu, u posudu sipajte griz, šećer i kefir, pa razbijte jaja. Sve mešajte dok ne postane glatko. Ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta. Za to vreme griz će nabubriti. Dve jabuke isecite na četvrtine i isecite jezgro sa semenkama. Po želji možete jabuke da oljuštite. Isecite ih na komadiće.
U testo sipajte brašno i prašak za pecivo. Sve dobro izmešajte žicom. Podmažite kalup za pečenje puterom. Prečnik kalupa je 23 cm. U pripremljeni kalup stavite otprilike polovinu testa. Ravnomerno ga rasporedite po dnu. Na testo stavite isečene jabuke. Na vrh sipajte preostalu polovinu testa. Ravnomerno ga rasporedite po jabukama.
Sipajte šećer i cimet u činiju. Sve pomešajte. Pripremljenu smesu obilno pospite po vrhu pite. Stavite sve u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Pecite oko 40-45 minuta. Kada je pečena ostavite je da se ohladi. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i savršenu pitu sa višnjama iz tiganja.
Pročitajte kako se pravi pita sa jabukama kao iz Meka
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Posne ćufte od sočiva u belom sosu
3 načina da očistite rešetke od rerne brzo i bez napora
Najsočniji čokoladni kolač bez jaja
Posne pljeskavice od pečenog crnog pasulja po receptu Džejmija Olivera
Medeno srce za post na ulju