Sastojci:
- 500 g lisnatog testa, odmrznutog
- 700 g jabuka,oljuštene, očišćene i isečene na kockice
- 6 kašika smeđeg šećera
- 4 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice muskatnog oraščića
- 1/8 kašičice mlevenih karanfilića
- 2 kašike putera
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 120 g šećera
- ulje za prženje
Recept za pitu sa jabukama kao iz Meka:
Kako biste napravili ovu pitu, svaki list lisnatog testa isecite na 4 dela. Stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Na tiganj na srednjoj vatri stavite jabuke, smeđi šećer, 1/2 kašičice cimeta, muskatni oraščić i karanfilić i pustite da provri. Pržite 6-8 minuta ili dok jabuke ne omekšaju. Zatim umešajte puter.
Umutite kukuruzni skrob sa 2 kašike hladne vode i dodajte u mešavinu jabuka. Mešajte 2-3 minuta ili dok se fil od jabuka ne zgusne. Stavite otprilike 2 kašike mešavine jabuka na jednu stranu svakog komada lisnatog testa. Premažite ivice vodom i preklopite da napravite pravougaonik. Ivice svakog pravougaonika lisnatog testa ispritiskajte viljuškom. Ohladite pite 20 minuta u zamrzivaču.
Zagrejte 8 cm ulja u šerpi na visokoj temperaturi. Pržite po 2-3 pite odjednom, 5-6 minuta ili dok ne porumene. U maloj činiji pomešajte šećer i cimet. Svaku pitu pospite šećerom sa cimetom čim izvadite iz ulja. Pustite da se pite ohlade i servirajte už sos po želji. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pitu sa jabukama i medom.
Pročitajte i kako se pravi pita od prhkog testa sa čoko filom i jabukama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Kako da napravite krafin - uskršnji kolač sa suvim grožđem
Jagnjeća plećka za uskršnji ručak - savršeno mekano meso koje se topi u ustima
Salata od jaja i kornišona koja može da bude i namaz
Najlepši slatkiš uskršnja gnezda