Sastojci:

Za koru:

  • 170 g brašna
  • pola kašičice praška za pecivo
  • 70 g maslaca
  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 270 g pavlake
  • 2 jajeta
  • 70 g šećera (po ukusu, dodati više ako su bobice kisele)
  • 1 kesica vanilin šećera sa burbon vanilom
  • 15 g kukuruznog skroba

Za voćni sloj:

  • 200 g bobica (maline, borovnice, ribizle ili miks)
  • 1 kašika kukuruznog skroba

Priprema:

Ako volite lagane i voćne kolače, ovaj sočan kolač sa bobicama će vas osvojiti na prvi zalogaj! Prhka korica, kremasti fil i sočne bobice savršen su spoj ukusa koji se topi u ustima. Idealan je uz šolju kafe ili kao lagan desert posle ručka.

Možete koristiti sveže ili zamrznute bobice – samo ih dobro ocedite pre upotrebe.

Po želji, kolač pospite šećerom u prahu pre serviranja

U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer i so. Dodajte hladan maslac isečen na kockice i rukama utrljajte u suve sastojke dok ne dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i umesite glatko testo. Uvijte ga u foliju i ostavite u frižideru 30 minuta.

U činiji pomešajte pavlaku, jaja, šećer, vanilin šećer i kukuruzni skrob. Mutite dok ne dobijete glatku smesu.

Bobice pospite sa kašikom skroba i lagano promešajte kako bi se obložile skrobom. To će pomoći da bobice zadrže oblik i puste manje soka tokom pečenja.

Testo razvaljajte i stavite u kalup prečnika 22-24 cm, oblažući dno i ivice. Izlijte fil preko testa, a po vrhu rasporedite bobice.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta, dok fil ne očvrsne, a kora ne postane zlatno-smeđa. Ostavite kolač da se potpuno ohladi pre sečenja, kako bi fil dobio pravu čvrstoću.

Bonus video

Čizkejk u čaši Izvor: Čizkejk u čaši