Trenutno je sezona višanja, pa je iskoristite da napravite ovu sočnu lenju pitu.

Sastojci:

Za testo:

  • oko 400-500 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 150 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 150 g masti (sobne temperature) 
  • 1 kašike kisele pavlake
  • 2 jajeta

Fil:

  • 600 g višanja
  • 4 kašike šećera
  • 4 kašike griza

Priprema:

Umutite mast, prstohvat soli, šećer, vanilin šećer i jaja. Dodajte polovinu prosejanog brašna sa praškom za pecivo i krenite da mesite testo, postepeno dodajući ostatak brašna. Kada formirate kompaktnu masu, oblikujte je u pravougaonik. Stavite testo u plastičnu kesu i ostavite u frižideru najmanje 1 sat.

Za to vreme operite i očistite višnje. U višnje dodajte 4 kašike šećera i 4 kašike griza i dobro promešajte.

Hladno testo podelite na dva dela. Jednu polovinu vratite u frižider. Na radnu površinu stavite papir za pečenje. Po njemu pospite brašno i stavite testo. Preko testa pospite još brašna i oklagijom razvucite testo dimenzija tepsije (30x20cm). Viljuškom izbockajte testo . Preko poredjajte višnje. Izvadite drugu polovinu testa iz frižidera i razvucite ga u dimenziju tepsije. Testo prebacite preko višnji i viljuškom ga izbockajte. Ja sam testo razvukla na papiru za pečenje i tako ga prebacila, a možete i oklagijom da ga prebacite preko višnji. Ukoliko se testo pocepa, prstima ga spojite i utapkajte.

Pecite u zagrejanoj rerni na 190-200 C 30 minuta.

Ostavite pitu da se dobro ohladi, a zatim je isecite na kocke i pospite sa šećerom u prahu.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: Cooking.rs