Sastojci:

Za koru:

  • 4 jajeta
  • prstohvat soli
  • 5 kašika šećera
  • 30 g putera
  • 50 ml mleka
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaoa
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za fil:

  • 250 g maskarpone sira
  • 3-4 kašike kondenzovanog mleka
  • 100 g čokolade
  • 20 g putera
  • 30 ml slatke pavlake

Priprema:

Ako ste ljubitelj čokoladnih poslastica koje su jednostavne za pripremu, a pritom izgledaju i ukusno kao da su iz najbolje poslastičarnice, ovaj rolat je pravi izbor za vas! Kombinacija mekane kakao kore i bogatog, kremastog fila od mascarpone sira i čokolade čini ga savršenim desertom za svaku priliku – bilo da ga pripremate za porodična okupljanja, rođendane, slavlja ili jednostavno želite da se zasladite uz popodnevnu kafu.

Saveti za savršen rolat:

Vlažna krpa za savijanje: Koru obavezno urolajte dok je još topla u čistu, blago vlažnu kuhinjsku krpu – tako će ostati elastična i neće pucati prilikom filovanja.

Hlađenje fila: Ostavite otopljenu čokoladu da se malo prohladi pre nego što je sjedinite sa maskarpone sirom – tako će fil biti glatke i kremaste teksture.

Lagano mešanje: Kada dodajete suve sastojke u smesu za koru, mešajte nežno i kružnim pokretima kako bi kora ostala vazdušasta.

Čokoladni rolati su omiljeni među ljubiteljima poslastica jer pružaju savršenu ravnotežu između mekanog biskvita i bogatog fila. Ono što ovaj recept čini posebnim jeste njegova jednostavnost, ali i mogućnost prilagođavanja – fil možete obogatiti dodatkom lešnika, badema, ruma ili omiljenog voća, poput malina ili višanja, koje će dodati osvežavajuću notu.

Pratite korake i uživajte u domaćem čokoladnom desertu koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim!

Priprema kore: Umutite jaja sa prstohvatom soli i šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodajte istopljeni puter i mleko, pa lagano umešajte. Pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo, pa prosejte u smesu sa jajima. Lagano sjedinite smesu i izlijte je u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180°C oko 10 minuta. Pečenu koru prebacite na vlažnu krpu i pažljivo urolajte dok je još topla. Ostavite da se ohladi.

Priprema fila: Otopite čokoladu sa puterom i pavlakom, pa ostavite da se malo prohladi. U posebnoj činiji umutite maskarpone sa kondenzovanim mlekom. Dodajte otopljenu čokoladu i sve dobro sjedinite.

Ohlađenu koru pažljivo odmotajte i premažite filom. Ponovo urolajte i ostavite u frižideru najmanje 2 sata da se stegne. Po želji, pospite kakaom, rendanom čokoladom ili prelijte glazurom.

Bonus video

ROLAT OD PIŠKOTA S JAGODAMA Izvor: ROLAT OD PIŠKOTA S JAGODAMA