Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 250 ml toplog mleka
  • 150 g šećera
  • 70 g putera
  • 2 jajeta
  • 10 g praška za pecivo
  • 5 g vanilinog šećera
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za dekoraciju

Za fil:

  • 300 g višanja bez koštica
  • 70 g šećera
  • 1 kašika skroba
Zašto je korisno jesti višnje?

Višnje su savršen izvor vitamina, minerala i oligoelemenata, pa su blagotvorne za organizam. Sadrže antocijan, antioksidans koji reguliše srčani ritam i usporava starenje. Bogata je vitaminom C, A, E i selenom. Ali je bogata i vlaknima. Pored toga sadrži i vitamine B1, B2 i B6, kao i karoten, ali je i pravi izvor kalijuma.

Recept za pitu sa višnjama iz tiganja:

Kako biste napravili ovu pitu iz tiganja prvo pripremite fil. U šerpu sipajte 300 g višanja bez koštica, dodajte 70 g šećera i 1 kašiku skroba. Stavite na vatru malo slabiju od srednje. Promešajte i kuvajte, povremeno mešajući. Nakon ključanja kuvajte još nekoliko minuta.

Kada sok od višnje sa skrobom postane providan i malo se zgusne sklonite sa vatre. Ostavite na stranu da se višnje malo ohlade. U činiji razbijte 2 jajeta, dodajte prstohvat soli i počnite da mutite. Uz mućenje dodajte 150 g šećera i 5 grama vanilinog šećera. Sve umutite dok ne postane penasto. U umućena jaja sa šećerom sipajte 70 g otopljenog putera i promešajte.

Nakon toga sipajte 250 g toplog mleka. Ponovo izmešajte. Polovinu brašna sipajte u testo i dodajte 10 g praška za pecivo. Sve izmešajte i sipajte drugi deo brašna. Mešajte testo dok ne postane glatko. U tiganj stavite papir za pečenje. Isecite papir na veličinu tiganja, koji bi trebalo da bude prečnika 26 cm. Sipajte polovinu pripremljenog testa. Ravnomerno ga rasporedite po tiganju.

Na testo stavite pripremljeni fil od višanja. Rasporedite ga po celom testu. Ostavite ivice pite bez fila. Na vrh sipajte preostalo testo. Raširite ga tako da pokrije sav fil. Stavite posudu na malu vatru i pokrijte poklopcem. Pecite oko 40-45 minuta. Kada se testo na vrhu već stegne, odvojite stranice pite od tiganja.

Pokrijte pitu papirom za pečenje. Okrenite je na tanjir. Skinite donji papir i vratite je u tiganj naopako. Poklopite i pecite na laganoj vatri oko 10-15 minuta. Gotovu pitu izvadite iz pleha i okrenite je na tanjir. Odozgo pospite šećerom u prahu i servirajte. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pitu sa jabukama kao iz Meka.

Pročitajte kako se pravi pita od prhkog testa sa čoko filom i jabukama

BONUS VIDEO

Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi Izvor: Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi

StvarUkusa