Sastojci:

Kora:

  • 5 jaja
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 170 g pšeničnog brašna
  • 50 g kukuruznog skroba
  • 100 g oraha (seckanih)

Fil sa kruškama:

  • 3 kruške (oljuštene i isečene na kockice)
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika meda
  • 30 g putera
  • pola kašičice cimeta

Fil:

  • 380 g kuvanog kondenzovanog mleka
  • 800 g slatke pavlake za šlag

Kako se pravi:

Sočankolač sa kruškama, orasima i filom od kuvanog kondenzovanog mleka – savršen spoj ukusa za sve ljubitelje voćnih deserata. Ovaj kolač kombinuje nežne biskvitne kore, mirisne kruške sa cimetom i bogat fil, stvarajući desert koji se topi u ustima. Idealan je za svečane prilike, ali i kao slatko iznenađenje za porodična okupljanja.


Za još intenzivniji ukus, kruške možete marinirati u malo limunovog soka pre dinstanja.

Kolač će biti još sočniji ako kore lagano prelijete zaslađenim sokom od krušaka.

Najbolje je ostaviti tortu u frižideru preko noći kako bi se ukusi potpuno sjedinili.

Za još intenzivniji ukus, kruške možete marinirati u malo limunovog soka pre dinstanja.

Kolač će biti još sočniji ako kore lagano prelijete zaslađenim sokom od krušaka.

Najbolje je ostaviti tortu u frižideru preko noći kako bi se ukusi potpuno sjedinili.

Priprema kore: Umutiti belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu penasta. Dodavati šećer postepeno i mutiti dok se ne dobije čvrst šam. Dodati žumanca jedno po jedno uz lagano mešanje. Pomešati brašno, skrob i prašak za pecivo, pa ih prosejati u smesu. Na kraju dodati seckane orahe i lagano sjediniti. Sipati smesu u pleh dimenzija 22x22 cm obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 30 minuta.

Priprema fila sa kruškama: Na tiganju otopiti puter, dodati šećer i med, pa kratko promešati. Dodati kruške i dinstati na laganoj vatri oko 10 minuta dok ne omekšaju. Na kraju dodati cimet i ostaviti da se ohladi.

Priprema fila: Umutiti pavlaku dok ne postane čvrsta. Dodati kuvano kondenzovano mleko i lagano sjediniti.

Finalno sklapanje: Koru preseći na dva dela. Na prvu koru naneti fil sa kruškama, zatim polovinu fila sa šlagom. Poklopiti drugom korom i premazati ostatkom šlaga. Dekorisati po želji sa orasima ili posuti kakaom. Ostaviti kolač u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja.

Uživajte u savršenoj kombinaciji sočnih krušaka, oraha i kremastog fila.

Bonus video

Recept za naopačke kolač sa kruškama Izvor: Recept za naopačke kolač sa kruškama