Sastojci:

  • 110 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • ¼ šolje smeđeg šećera
  • pola šolje belog šećera
  • 1 jaje (na sobnoj temperaturi)
  • pola šolje bele čokolade (seckane ili kapljice)
  • 1,5 šolja brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kašika crvene boje za hranu
  • 2 kašike kakao praha

Priprema:

Ako volite kombinaciju blagog čokoladnog ukusa i bele čokolade, ovi keksići će vas potpuno osvojiti! Hrskavi spolja, a mekani iznutra – idealni su uz popodnevnu kafu ili čaj. Njihova prepoznatljiva crvena boja čini ih posebnim, dok bela čokolada daje savršeni balans slatkoće. Osim što su dekorativni, priprema je veoma jednostavna, pa su odličan izbor čak i za one koji nemaju puno iskustva u kuhinji.

Da bi keksići ostali mekani i sočni i narednih dana, čuvajte ih u zatvorenoj kutiji ili staklenoj tegli sa par kockica šećera – tako će zadržati vlagu i ostati savršeni kao prvog dana!

Umutite omekšali maslac sa smeđim i belim šećerom dok ne postane penast. Dodajte jaje i vanilu, pa umutite dok se sve lepo sjedini. Dodajte crvenu boju i lagano promešajte.

U drugoj činiji pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i so. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa maslacem, mešajući dok se ne sjedini. Na kraju dodajte seckanu belu čokoladu. Smesu oblikujte kao rolat pa umotajte u providnu foliju i ostavite u frižider sat vremena. Nakon toga secite nožem deo po deo smese pravite kuglice, pa ih ređajte na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-12 minuta . Ostavite keksiće da se ohlade nekoliko minuta na plehu, pa ih prebacite na rešetku.

Bonus video

Američki keks sa čokoladom punjen karamelom Izvor: Američki keks sa čokoladom punjen karamelom