Čokoladna pita je popularan je desert u Španiji, koja se jede u svakodnevnim situacijama, ali i u svečanim prilikama.

Možete da je napravite kod kuće čak i ako niste posebno vešti u pečenju kolača. Za ovu poslasticu vam nije potreban mikser, jer se svi sastojci mešanju ručno. Tekstura sirovog testa za pitu bi trebalo da bude "mokra" nalik na pire krompir.

Sastojci:

  • 600 ml mleka
  • 320 g šećera
  • 230 g brašna
  • 60 g maslaca
  • 60 g margarina
  • 45 g kakao praha
  • 25 g kukuruznog skroba
  • 8 žumanaca
  • prstohvat soli

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U dublju činiju ubacite 200 g brašna i dodajte malo soli. U sredini napravite udubljenje, pa dodajte rastopljen maslac, margarin i malo vode. Sve energično mešajte da dobijete jednoličnu smesu. Testo razvucite oklagijom na oko 30 cm. Prebacite u kalup za kolače prečnika 22 cm pa ga oblikujte rukama i uz bočne ivice. Pecite u rerni oko 30 minuta dok ne dobije zlatastu koricu. Kada je pečena izvadite i pomalo izbockajte viljuškom. Za preliv pomešajte mleko, žumanca, šećer, kakao, preostalo brašno i skrob. Šerpu stavite na ringlu i kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Povremeno mešajte da se ne bi stvorile grudvice. Dobijeni fil prelijte preko pečene podloge i ostavite da se ohladi i stegne.

Izvor: Stvar ukusa