Kolači su ponos svake domaćice jer su malo komplikovaniji za pripremu, a kada su napolju vrućine nikome se ni ne pali rerna. Ako isprobate ovaj predivan jogurt kolač sa bobičastim voćem nećete se pokajati. Kora se poprilično jednostavno pravi, a preko ide fantasitčan fil od jogurta, a onda i osvežavajuće sezonsko voće. Počasitite sebe i porodicu neodoljivom poslasticom, a ovaj kolač možete i zimi da pravite samo koristite smrznuto voće.
Sastojci:
Za testo:
- 550 g brašna
- 200 g putera
- 2 jajeta
- 100 g kisele pavlake
- 100 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 kora limuna
Za fil:
- 1 l jogurta
- 60 g skorba
- 5 jaja
- 240 g šećera
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrkta vanile
- 20 g vanilin šećera
- 80 g griza
- 600 g bobičastog voća
Priprema:
U brašno dodajte puter sobne temeprature i sjedinite. Zatim dodajte jaja, pavlaku, šećer u prahu, so, vanilin šećer i koru limuna. Umesite testo, pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Podelite testo na 2 dela, jedan deo neka bude veći. Taj veći deo razvucite na pobrašnjenoj površini, pa stavite u tepsiju dimenzija 24x32 cm koju ste obložili pek papirom. Malo prstima razvucite da pokrijete celo dno. Izbockajte viljuškom na više mesta. Odvojite žumanca od belanaca. Umutite belanca sa šećerom, a u jogurt dodajte žumanca, so, vanilin šećer i ekstrakt vanile, pa umutite. Dodajte skrob i griz, pa sjedinite mikserom. U smesu sa jogurtom dodajte belanca i lagano promešajte. Sipajte fil preko testa i poravnajte. Pospite bobičasto voće, a zatim preostali manji deo testa izmrvite preko. Pecite u rernia na 170°C oko 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem