Kolači su ponos svake domaćice jer su malo komplikovaniji za pripremu, a kada su napolju vrućine nikome se ni ne pali rerna. Ako isprobate ovaj predivan jogurt kolač sa bobičastim voćem nećete se pokajati. Kora se poprilično jednostavno pravi, a preko ide fantasitčan fil od jogurta, a onda i osvežavajuće sezonsko voće. Počasitite sebe i porodicu neodoljivom poslasticom, a ovaj kolač možete i zimi da pravite samo koristite smrznuto voće.
Sastojci:
Za testo:
- 550 g brašna
- 200 g putera
- 2 jajeta
- 100 g kisele pavlake
- 100 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 kora limuna
Za fil:
- 1 l jogurta
- 60 g skorba
- 5 jaja
- 240 g šećera
- prstohvat soli
- 1 kašičica ekstrkta vanile
- 20 g vanilin šećera
- 80 g griza
- 600 g bobičastog voća
Priprema:
U brašno dodajte puter sobne temeprature i sjedinite. Zatim dodajte jaja, pavlaku, šećer u prahu, so, vanilin šećer i koru limuna. Umesite testo, pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Podelite testo na 2 dela, jedan deo neka bude veći. Taj veći deo razvucite na pobrašnjenoj površini, pa stavite u tepsiju dimenzija 24x32 cm koju ste obložili pek papirom. Malo prstima razvucite da pokrijete celo dno. Izbockajte viljuškom na više mesta. Odvojite žumanca od belanaca. Umutite belanca sa šećerom, a u jogurt dodajte žumanca, so, vanilin šećer i ekstrakt vanile, pa umutite. Dodajte skrob i griz, pa sjedinite mikserom. U smesu sa jogurtom dodajte belanca i lagano promešajte. Sipajte fil preko testa i poravnajte. Pospite bobičasto voće, a zatim preostali manji deo testa izmrvite preko. Pecite u rernia na 170°C oko 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs