Kolači su ponos svake domaćice jer su malo komplikovaniji za pripremu, a kada su napolju vrućine nikome se ni ne pali rerna. Ako isprobate ovaj predivan jogurt kolač sa bobičastim voćem nećete se pokajati. Kora se poprilično jednostavno pravi, a preko ide fantasitčan fil od jogurta, a onda i osvežavajuće sezonsko voće. Počasitite sebe i porodicu neodoljivom poslasticom, a ovaj kolač možete i zimi da pravite samo koristite smrznuto voće.  

Sastojci:

Za testo:

  • 550 g brašna
  • 200 g putera
  • 2 jajeta
  • 100 g kisele pavlake 
  • 100 g šećera u prahu 
  • prstohvat soli 
  • 1 kora limuna

Za fil:

  • 1 l jogurta
  • 60 g skorba
  • 5 jaja
  • 240 g šećera 
  • prstohvat soli
  • 1 kašičica ekstrkta vanile 
  • 20 g vanilin šećera
  • 80 g griza 
  • 600 g bobičastog voća

Priprema:

U brašno dodajte puter sobne temeprature i sjedinite. Zatim dodajte jaja, pavlaku, šećer u prahu, so, vanilin šećer i koru limuna. Umesite testo, pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Podelite testo na 2 dela, jedan deo neka bude veći. Taj veći deo razvucite na pobrašnjenoj površini, pa stavite u tepsiju dimenzija 24x32 cm koju ste obložili pek papirom. Malo prstima razvucite da pokrijete celo dno. Izbockajte viljuškom na više mesta. Odvojite žumanca od belanaca. Umutite belanca sa šećerom, a u jogurt dodajte žumanca, so, vanilin šećer i ekstrakt vanile, pa umutite. Dodajte skrob i griz, pa sjedinite mikserom. U smesu sa jogurtom dodajte belanca i lagano promešajte. Sipajte fil preko testa i poravnajte. Pospite bobičasto voće, a zatim preostali manji deo testa izmrvite preko. Pecite u rernia na 170°C oko 40 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE