Pita od jogurta pravi je dokaz kako jednostavni sastojci i recepti mogu da daju savršeno ukusan kolač. Većinu njih sigurno već imate kod kuće, a dobićete preuskusnu poslasticu. Jogurt će joj dati osvežavajući kiselkast ukus, a kada je jednom budete probali pravićete je često. Pored toga kada je presečete lepo izgleda, pa će u njoj uživati sva čula.
Sastojci:
Za testo:
- 4 žumanca
- 170 g maslaca
- 100 g šećera
- 200 g brašna
- 60 g kakao praha
- 1 kašika kisele pavlake
- 1 kecica praška za pecivo
Za fil:
- 500 ml jogurta
- 350 g kisele pavlake
- 250 g šećera
- 4 kašike brašna
- 4 belanca
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema:
Brašno pomešajte s praškom za pecivo, kakaom i maslacem isečenim na kockice i sve dobro sjedinite. Potom u smesu dodajte šećer, žumanca i kiselu pavlaku, pa zamesite glatko testo. Podelite ga u dva dela, jedan stavite u frižider, a drugi u zamrzivač dok pripremite fil. Belanca umutite u čvrst šlag, a u posebnoj činiji pomešajte jogurt, pavlaku, vanilin šećer i šećer, pa dodajte brašno i sve ručno promešajte. Dodajte malo po malo belenaca u ovu smesu i sve lepo sjedinite. Testo koje ste ostavili u frižideru, razvucite oklagijom na kalup prečnika 24 cm, pa ga stavite na dno. Preko kore stavite fil od jogurta, a odozgo narendajte drugu polovinu testa iz zamrzivača. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. Ostavite da se dobro ohladi pre sečenja, jer će sredina ostati kremasta, pa da vam ne iscuri.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem