Starinski kolači koje su nekada pravile naše mame i bake ponov se na velika vrata vraćaju na naše trpeze. Pored svih poslastičarnica, nekako je najlepše kada sami umesite kolač, a ovaj patišpanj sa jabukama i višnjama svakim zalogajem vraća u detnijstvo. Biće savršeno sočan i mekan, a većinu sastojaka već imate kod kuće.
Sastojci:
Za testo:
- 5 jaja
- 200 g šećera
- 240 g brašna
- 100 ml ulja
- 180 ml jogurta
- 1 kašika griza
- 1 kašika kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
Za nadev:
- 3 jabuke
- 300 g višanja
- 12 kašike putera
- 2 kašike šećera
Priprema:
Jabuke oljuštite i isecite ih na tanje kriške. U tiganju rastopite puter i šećer, pa jabuke kratko propržite. Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite sa šećerom i postepeno dodajte jedno po jedno žumance, sve vreme muteći. Suve sastojke za testo pomešajte, pa dodajte u jaja. Mutite sve na najmanjoj brzini, a zatim dodajte jogurt i ulje. Jedan deo testa sipajte u kalup za pečenje, koji ste posuli brašnom, poređajte jabuke, zatim i očišćenje trešnje, pa sve prelijte ostatkom testa. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus