Starinski kolači koje su nekada pravile naše mame i bake ponov se na velika vrata vraćaju na naše trpeze. Pored svih poslastičarnica, nekako je najlepše kada sami umesite kolač, a ovaj patišpanj sa jabukama i višnjama svakim zalogajem vraća u detnijstvo. Biće savršeno sočan i mekan, a većinu sastojaka već imate kod kuće. 

Sastojci:

Za testo:

  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 240 g brašna
  • 100 ml ulja
  • 180 ml jogurta
  • 1 kašika griza
  • 1 kašika kakao praha
  • 1 kesica praška za pecivo

Za nadev:

  • 3 jabuke
  • 300 g višanja
  • 12 kašike putera
  • 2 kašike šećera

Priprema:

Jabuke oljuštite i isecite ih na tanje kriške. U tiganju rastopite puter i šećer, pa jabuke kratko propržite. Odvojite belanca od žumanaca, pa belanca umutite sa šećerom i postepeno dodajte jedno po jedno žumance, sve vreme muteći. Suve sastojke za testo pomešajte, pa dodajte u jaja. Mutite sve na najmanjoj brzini, a zatim dodajte jogurt i ulje. Jedan deo testa sipajte u kalup za pečenje, koji ste posuli brašnom, poređajte jabuke, zatim i očišćenje trešnje, pa sve prelijte ostatkom testa. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE