Ukoliko ste ljubitelj starinskih kolača sa višnjama onda je ovaj recept baš za vas. Jednostavno prhko testo u kombinaciji sa kiselkastim voćem sigurno će vas oduševiti.

Čupava pita pravi se od sastojaka koje uglavnom već imate kod kuće, a svaki zalogaj vraća u detinjstvo i bakinu kuhinju. 

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 300 g višanja
  • 150 g maslaca
  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • 2 kašike kisele pavlake

Priprema:

Pomešajte brašno sa šećerom, pa u to dodajte hladni maslac isečen na kockice. Mikserom ili rukama sjedinite sastojke tako da dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i kiselu pavlaku, pa zamesite testo. Podelite ga na dva dela, zamotajte u providnu foliju, pa jednu polovinu stavite na sat vremena u frižider, a drugu u zamrživač. Izvadite testo iz frižidera, pa ga razvucite oklagijom što tanje. Prebacite ga u kalup za pečenje, izbockajte ga viljuškom na par mesta i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 15 minuta. Nakon toga ga izvadite, poređajte po njemu očišćenje višnje, a zatim iz zamrživača izvadite drugu polovinu testa i narendajte odozgo preko voća. Vratite u rernu i pecite još oko 20 minuta dok korica ne dobije lepu rumenu boju.

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE