Ukoliko ste ljubitelj starinskih kolača sa višnjama onda je ovaj recept baš za vas. Jednostavno prhko testo u kombinaciji sa kiselkastim voćem sigurno će vas oduševiti.
Čupava pita pravi se od sastojaka koje uglavnom već imate kod kuće, a svaki zalogaj vraća u detinjstvo i bakinu kuhinju.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 300 g višanja
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 2 kašike kisele pavlake
Priprema:
Pomešajte brašno sa šećerom, pa u to dodajte hladni maslac isečen na kockice. Mikserom ili rukama sjedinite sastojke tako da dobijete mrvičastu smesu. Dodajte jaje i kiselu pavlaku, pa zamesite testo. Podelite ga na dva dela, zamotajte u providnu foliju, pa jednu polovinu stavite na sat vremena u frižider, a drugu u zamrživač. Izvadite testo iz frižidera, pa ga razvucite oklagijom što tanje. Prebacite ga u kalup za pečenje, izbockajte ga viljuškom na par mesta i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 15 minuta. Nakon toga ga izvadite, poređajte po njemu očišćenje višnje, a zatim iz zamrživača izvadite drugu polovinu testa i narendajte odozgo preko voća. Vratite u rernu i pecite još oko 20 minuta dok korica ne dobije lepu rumenu boju.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem